Сиренето и другите млечни продукти, произведени по класическа технология и според изискванията на биоземеделието, поскъпват от мандрата до магазина поне двойно. Това стана ясно по време на фермерско изложение във вторник в агроминистерството. На него се представиха производители от Западния и Централен Балкан.

Яни Кулов от карловското село Васил Левски каза, че надуването на цената отблъсква купувачите. „За това сме отворили и фирмен магазин в Пловдив и продаваме на по-достъпни цени”. Според него потребителите трудно биха се опазили от некачествена стока и дори може им пробутат менте на висока цена.

Христо Василев, фермер от врачанското с. Нефела смята, че мястото на бипродуктите не е в големите магазини. „От там ни искат големи количества, които малките стопанства не могат да произведат. Трудно бихме могли да зареждаме и хотели или заведения”, обяснява той. „За това продаваме основно по селските и фермерските пазари. Там има повече клиенти, търсещи качественото българско сирене. Доскоро основно го купуваха по-възрастните хора, свикнали с вкуса му. Напоследък вече интерес има и от по-младите. Лошото е, че пенсионерите си купуват по не повече от 300 грама”, добави той.

Цвятко Начев, производител на биомед от Калофер поиска държавата да помага не само със субсидии, а да бъдат ангажиран и научният й потенциал в услуга на биопроизводителите.

По данни на Агенцията по храните у нас има 840 производители, имащи право да продават директно продукцията си на крайните потребители.