Инвестициите в злато ще са най-подходящи поне до края на тази година, става ясно от прогнозите на родни инвестиционни посредници. За момента цените на металите се задържат и се движат в тесни граници. В близко бъдеще обаче най-вероятно ще станем свидетели на известно покачване на цените на благородните метали.

"При платината вече има индикации, че такова е започнало. При златото силен сигнал би бил поскъпване над 1640 долара за унция", заяви Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол".

Цената на златото вчера беше 1615 долара за унция. На същото мнение е и шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. Той стига още по-далеч, очаквайки цената на златото да започне да се изкачва към нива от 2000 долара за тройунция. Изводът за всеки играч по борсите е лесен - най-доходоносно в близко бъдеще ще бъде да се инвестира в благородни метали.

Не само при техните цени обаче се очаква увеличение. Спасяване на гръцките и испанските финанси, заедно с предстоящи стимули за глобалната икономика, ще качва нагоре и цените на суровините до края на годината. Най-вероятно цената на петрола ще се повлияе от подкрепата на спекулантите, включително и при геополитическо напрежение между Иран и Израел, очаква анализаторът на "ЕЛАНА Трейдинг".

Поскъпването на долара и суровините в момента вървят ръка за ръка, от което се възползват спекулантите на пазарите, добавя Йордан Калоянчев.

"Още по-скъп долар обаче би се отразил негативно на цената на горивата, както за съжаление вече забелязваме по родните бензиностанции", смята брокерът.

Царевицата, пшеницата и другите зърнени култури пък вече реагираха на сушата. Царевицата скочи с 30% и се търгува на цени, по-високи дори от началото на кризата. Не е изключено да станем свидетели и на ново поскъпване на американската валута. Това автоматично ще се отрази и на цените на почти всички борсови стоки, тъй като болшинството се търгуват именно в долари.

Добрата новина за българите е, че скъпият долар, който надува цените на храните по световните борси, няма да бъде от толкова голямо значение за нас, тъй като страната ни внася храни предимно от ЕС, които се плащат с евро, добавя Калоянчев.