„Булгаргаз” прогнозира поскъпване на синьото гориво от първите три месеца на следващата година. Според очакванията на закъсалото финансово държавно газово дружество скокът в цената ще е с малко над 2%. 

Това е увеличение с 12,48 лв. до 615,92 лв. на 1000 куб. метра. Прогнозната цена отчита тенденциите в съотношението лев/долар, цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и изискванията на нормативните актове за регулиране на цените, уточняват от дружеството. 

Окончателното предложение на “Булгаргаз” ЕАД ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 11 декември.

Прогнозата идва на фона на поредния спад, който вчера беше отчетен за петрола. Заедно със спада от понеделник декемврийските фючърси на американския лек суров петрол поевтиняха с близо 2 долара до 77.06 долара за барел “Брент” падна до най-ниското си равнище от октомври 2010-а година насам. 

Причина за новото поевтиняване са разногласията в ОПЕК, които отдалечават перспективата за намаляване на добива в подкрепа на цените, предаде Франс прес. Кувейтският министър на петрола Али ал Омаир посочи в понеделник, че не се очаква ОПЕК да обяви спад на предлагането на предстоящото заседание на картела на 27 ноември във Виена, коментирайки, че едно “такова решение ще бъде много трудно”, припомня АФП.

Експерти обясняват, че освен международните котировки на алтернативните на природния газ горива, върху цената на синьото гориво съществено влияние оказва и курсът на лева спрямо долара. След края на програмата за количествени улеснения на Федералния резерв доларът поскъпна чувствително. От 1.276 долара за евро на 29 октомври до 1.242 долара за евро вчера. 

Наред с това трябва да се има предвид, че големият спад в цената на петрола е факт най-вече през последния месец-два, докато при формирането на цената на руския газ се вземат предвид котировките на алтернативните горива за девет месеца назад.

Засега не е ясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще одобри такова искане на „Булгаргаз”, както и дали това ще наложи промяна на парното. 

Поскъпването на газа обаче със сигурност ще предизвика недоволството на топлофикациите, които не спират да се оплакват от понижените им цени на тока от когенерациите. 

По принцип практиката на ДКЕВР е при под 5% поскъпване на синьото гориво да не отразява това в цените на парното.