Спестяванията на българските граждани са предимно в евро и по-малко в левове. Това става ясно от тримесечното издание на БНБ "Банките в България", което прави анализ на дейността на трезорите у нас за периода юли - септември 2010 г. 47% от влоговете на домакинствата са в евро, а 44% - в левове, сочи статистиката към 30 септември.

От централната банка не дават обяснение защо българите предпочитат единната европейска валута. По принцип при лева няма почти никакъв валутен риск, защото курсът му е фиксиран, а лихвите в българска валута са по-добри от тези по влоговете в евро.

След неудържим спад в продължение на повече от година през последните месеци, лихвите по спестяванията леко се стабилизираха, особено през ноември, и в момента могат да се намерят оферти за шестмесечен депозит в левове например за 6.50-7.30% ефективна годишна лихва, сочат данните на финансовия портал "Моите пари".

В момента масово офертите с най-изгодни проценти за вложителите не са с фиксирана, а с променлива лихва, която банката може да намали. Същото важи и за спестяванията в евро.

Като цяло офертите в единната валута са с около 1% по-ниски от тези в левове и средно са на нива около 5-6% за шестмесечен депозит. Въпреки това обаче отделни банки предлагат добри промоции и в евро с лихви по 6.50-7%.

Към края на септември 2010 г. спестяванията на домакинствата в банките възлизат на близо 26 млрд. лв., сочат още данните на БНБ. От началото на м.г. това е увеличение с около 1.7 млрд. лв. Печалбата на банковия сектор към края на ноември 2010 г. достига 584 млн. лв.