Картите за електронна идентичност, с които хората ще могат да използват услугите на отдавна чаканото електронно правителство у нас, ще струват между 20 и 30 лева. Те разполагат с чип, в който ще се съдържат ЕГН-то на притежателя и неговият електронен подпис. Това обясни вчера транспортният министър Ивайло Московски.

Електронната лична карта ще може да се използва със специален четец, който е включен в пакета. Целта на е-картите е да спестят на хората дългото и мъчително редене и чакане на опашки в различните администрации на общините.

През портала те могат да влязат в страницата на електронното правителство, да се идентифицират с картата, да заявят нужния документ и да го получат след плащане по електронен път.

Средствата, заделени за проекта, са почти 12 млн. лева. Те идват от европрограмата "Административен капацитет" и са разпределени в няколко позиции. През август м. г. Московски подписа договорите с фирмите, които работят по проекта.

Изпълнител на обществената поръчка е дружеството "Борика - Банксервиз", което за 2 млн. лева ще създаде е-идентичността на потребителите, както и регистър за тях. Порталът на е-правителството ще надгражда "Стемо" ООД.

Най-интересната позиция - за изграждането на платформа за онлайн референдум, пък спечели "Матерна България". Сред останалите фирми, участващи в проекта, са "Сиела Норма" АД, "Телелинк" ЕАД, "Комсофт" ООД и др.

От април или май с електронна карта ще могат да се ползват около 50 услуги на Столична община. Сред тях са онлайн получаването на удостоверения за раждане, наследство, данъци, такси и др. В момента обаче не е ясно кога ще заработят електронните услуги в останалите общини и институции. Тъй като това е пилотен проект, не се знае и откъде хората в бъдеще ще се снабдяват с въпросните смарт карти.

До пролетта 5000 карти ще бъдат раздадени на студенти, бизнесмени, адвокати, IT спецове, журналисти, лекари и др.

Безплатни е-карти няма да бъдат предоставяни на социалнослаби хора, тъй като те не са задължителни, обясни министърът. Наскоро Московски отбеляза и че неговото ведомство и МВР обсъждат дали да вградят електронното ЕГН в личните карти след 2016 г.

Е-изпит

Една от мерките на транспортното министерство за намаляване на корупцията и измамите при взимането на шофьорска книжка е въвеждането на е-изпит.

Според Московски това ще стане от март тази година, когато 25% от изпитите ще преминат в електронен формат. Целта е знанията на кандидат-шофьорите да се проверяват с тестове на таблети вместо с традиционните хартиени листовки. Транспортният министър уточни, че гратисният период за въвеждането на таблети в изпитите е до 2016 г.