Емигрантските пари надминаха сумата на преките чуждестранни инвестиции у нас през януари, става ясно от последните данни на БНБ.

Паричните преводи от българите, живеещи в чужбина, през първия месец на годината възлизат на 57,6 млн. евро. В същото време преките инвестиции у нас са едва 44 млн. евро, сочат данните.

Общо за 2011 г. гастарбайтерите са внесли у нас 770 млн. евро, което е спад спрямо 2010 г. Перото “пари от емигранти” обхваща не само официалните трансфери през банки или дружества за парични преводи, но и сумите, пристигащи по неофициален път. Броят на българските емигранти, превеждащи пари към техни близки, се умножава по сумата на средния трансфер по двата канала, става ясно от методологията на централната банка.

В същото време преките инвестиции от чужбина бележат сериозен спад. През януари те възлизат на едва 44 млн. евро, което е спад със 76% спрямо първия месец на м. г. Тогава чужди бизнесмени са вложили у нас 186 млн. евро.

Разбивката по държави показва, че най-големи вложения у нас през първия месец на т.г. са направили Южна Корея - 17 млн. евро, Холандия - 6 млн. евро, и Русия - 4 млн. лв. Най-голям отлив на капитали пък има в посока Кипър и Люксембург. “Това се дължи основно на плащания по вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията”, обясняват от БНБ.

Постъпленията от чужди вложения в недвижими имоти у нас леко се покачват - от 6 млн. евро през януари 2011 г. на 15 млн. евро т. г. За 2012 г. икономистите очакват спадът на инвестициите да започне да се свива, особено през второто полугодие.

Дупката в текущата сметка на платежния баланс отново започва да се отваря заради отслабващите темпове на износа и оттам - отрицателното търговско салдо. За януари тя е отрицателна в размер на 112 млн. евро при минус 69 млн. евро за същия период на м. г. За пръв път от около 2 г. насам износът през януари бележи спад.

Намалението е с 10% на годишна база на фона на ръст от 75% за същия месец на м. г. Вносът също леко се е свил - с 0,3% при 46% ръст година по-рано. Финансовата сметка е отрицателна в размер на близо 600 млн. евро.