Енергото в Западна България се похвали с 9 лв. по-ниски средни сметки тази зима в сравнение с миналата. 

Според сметките на ЧЕЗ средната стойност на фактурите, издадени на битови клиенти през периода ноември 2013 г. - февруари 2014 г., е 46 лева с ДДС. За същия период средната консумация е 284 киловатчаса. 

За сравнение през периода от ноември 2012 г. до февруари 2013 г. средната сметка е била 55 лева с ДДС при средна консумация 296 киловатчаса. Така намалението на средната сметка се оказва с 16,3% за тази зима спрямо предишната. В същото време обаче средното потребление в доста по-топлата зима, каквато беше тази, е паднало едва с 4 на сто. 

От ЧЕЗ обясниха, че по-големият спад в сметките в сравнение с потреблението се дължи на по-ниските цени на електроенергията. През 2013-а цените бяха понижени от ДКЕВР на три пъти – през март, август и преди Нова година – с 13-14%. 

Друга причина за по-ниските сметки е, че те са за по-кратък срок, обясняват от ЧЕЗ. Миналата зима фактурите са били за средно 31 дни консумация, а тази те са за 29,7 дни. 

В действителност до намаляването на отчетния срок се стигна след изрична разпоредба на енергийния регулатор, която ограничи периода за засичане на електромерите до 31 дни. Това пък се наложи след февруарските протести през миналата година срещу високите сметки. 

Една от причините за такива сметки беше много дългият отчетен период, който ЕРП-тата си бяха позволили заради коледните и новогодишните празници. Засега от другите две енергодружества – „Енерго-Про” и ЕВН, не са съобщили с колко по-ниски са сметките на техните клиенти тази зима. 

Междувременно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отново успокоиха, че дори да се стигне до отнемане на лицензиите на енергоснабдителните компании, това няма да доведе до никакви последици за потребителите. 

Във Варна комисарят Еленко Божков отново каза, че хората не трябва да се притесняват, че това може да доведе до поскъпване на тока или до режим. 

ДКЕВР започна процедурата по отнемане на трите ЕРП-та на 19 март. Причината са прихващане или задържане на суми от сметките на потребителите, които те трябва да преведат на НЕК. 

Според НЕК става въпрос за близо 350 млн. лв. В решението си ДКЕВР даде нов срок от 7 дни на ЕРП-тата да платят на НЕК. 

До изтичането на този срок сега остават три дни, но чуждите собственици на ЕРП-та още умуват.