Само стотачка може да ни излезе празнуването на най-големия християнски празник Великден, ако изберем да го отбележим в близките до границата ни градове в Сърбия, или пък на Охридското езеро в Македония. Три дни у комшиите пък ще ни костват около 200 лева. Подобни са и офертите за тридневна почивка по гръцкото море.

Прогнозите на българските туроператори са, че около 10 хил. българи ще предпочетат Македония и Сърбия този Великден. Като цяло над 100 хил. ще празнуват Великден извън страната, обясни за „Монитор“ Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции. По думите му тази година туристите са се увеличили с повече от 20% спрямо миналия Великден.

Офертите за Охридското езеро тръгват от 68 лева за транспорта и една нощувка, с включена закуска. Срещу 28 лв. отгоре домакините предлагат богата вечеря с жива музика и неограничено количество алкохол. Допълнително обаче ще трябва да се бръкнем за посещение на различни културни обекти.

Пътуване с една нощувка до Охрид обаче си е жива утрепия, споделят препатили туристи. Затова е добре да избираме оферти с над две нощувки. Цените на такива оферти започват от 95 лева нагоре. Малко повече лукс за един ден отгоре вече вдигат цената на 285 лева. Офертите от този калибър са за 3-звезден хотел на брега на Охридското езеро, с осигурени вечери и закуски. В цената са включени още транспортът, както и туристически гид.

Ако Охрид ви се вижда далечна дестинация, но все пак искате да се откъснете от българска действителност, тогава е добре да се огледате за предложения около сръбските Димитровград и Пирот. Офертите за тези дестинации не се различават особено от обичайните уикенд предложения за тях. Те излизат под 100 лв. за една нощувка, като и там се предлага неограничена консумация на алкохол. Три стотака ще ви трябват, ако сте избрали Ниш или Белград.

Въпреки че броят на хората, които избират Македония и Сърбия се увеличава с всяка изминала година, традиционно най-много наши туристи се очаква да посетят Гърция, независимо от проблемите с бежанците. Според туроператорите тази година тяхната бройка ще достигне около 60 хиляди. Тридневна почивка в Халкидики за Великден в момента се оферира за около 130 лв., а на о. Тасос близо 150 лв.

Очаква се голяма част от туристите да останат в България, съобщи още Байко Байков. Според него предпочитани дестинации за празника са възрожденските градове. В Карлово и Калофер цените на нощувката са около 40 лв. Между 50 лв. и 55 лв. на ден трябва да си приготвим за почивка във Велико Търново и Копривщица.