Около 100 милиона лева ще похарчат за почивки и екскурзии българите около Деня на Независимостта. По предварителни прогнози 330 000 човека ще изберат да прекарат дългия уикенд извън дома, от тях 260 000 ще останат у нас, а 70 000 заминават за странство, като по-голямата част ще прескочат до Гърция. 

През тази година последният официален празник за годината се пада в понеделник и затова туристическият бранш отдавна предлага тридневни пакети на промоционални цени. Средно по

245 лева ще похарчи у нас един човек

за нощувки, храна и развлечения извън дома, докато за чужбина сумата е почти двойно по-висока – 470 лева. Това съобщи за „Монитор” Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Началото на сезона не беше особено добро, затова браншът ще разчита на хубавото време до втората седмица на октомври, когато си тръгват и последните чужденци.

Имахме един изключително труден летен сезон, но туристическият бранш въпреки много тежката външнополитическа криза в Украйна, както и сложната вътрешнополитическа, икономическа и финансова криза работеше на максимални обороти и успя да обслужи не по-малко туристи, отколкото през миналата година, коментира експертът. При приходите обаче ще има намаление, защото ситуацията принуди част от хотелиерите да направят намаления за главния сезон.

За първи път в последните 25 години

наблюдаваме намаление на цените в главния сезон в края на юли и в началото на август, каза още Драганов.

Справка на „Монитор” в офертите на туристическите агенции показа, че тридневните оферти за отдих у нас и в съседна Гърция са на едни и същи цени. Комшиите дори имат доста по-изгодни на пръв поглед предложения, но когато се добавят разходите за път и другите харчове извън пакета, сумата набъбва доста. За любителите на обслужването тип ол инклузив има предложения между 213 и 280 лева на човек в различни части на северното гръцко крайбрежие. 

Офертите обаче са от тризвездни хотели, където е далеч по-изгодно да се вземе пакет, включващ закуска и вечеря. Тогава цената директно пада до 160 лева, а в двузвезден хотел пакетът е 126 лева. На остров Тасос нощувка и закуска за три дни е 145 лева. 

За любителите на луксозната обстановка са добре дошли офертите на няколко петзвездни хотела на Халкидики, които предлагат удобствата си за 232 лева, като в пакета са включени нощувка, закуска и вечеря. Ако искате да разгледате набързо някоя европейска столица, има тридневни и четиридневни самолетни екскурзии, като за Лондон трябва да се приготвят 549 евро, а за Рим - 349 евро.

Българските СПА центрове са с най-разнообразни оферти

за трите почивни дни. Най-високи са цените на местата с топли минерални извори. Цените са най-често около 400 лева за двама, като хотелиерите са приготвили на места и празнични вечери. 

Цени за завършване на лятото предлагат и по морските курорти. При повече късмет и хубаво време хората, отишли на нашето крайбрежие, може да се наслаждават на изгодни почивки. Цените там са намалени с 30 - 35 на сто и ултра ол инклузив престой може да се намери под 50 лева на ден.