Докато най-популярните световни енергийни източници - нефт и природен газ стремглаво намалят стойностите си на фондовите пазари, една друга битова стока повишава всекидневно цената си.

Стойността на кафето се е увеличила с цели 52% за миналата година, като само до октомври месец повишението е стигнало 49%.

Основната причина, заради която любимата сутрешна напитка на милиони хора по света става по-скъпа е рекордната суша, която мъчи цяла година най-голямата държава производителка – Бразилия. 

В цяла Южна Америка е отчетена слаба реколта, като освен Бразилия най-засегнатите страни са Колумбия, Никарагуа, Боливия и Перу.  

Повишаването на цената на кафето се отразява на потребителите в магазините и кафенетата, като световните лидери на пазара Starbucks Corp. вече са вдигнали цените в САЩ, където близо една трета от питейната вода се използва за приготвяне на ободряващи напитки от кафе.

Новините са негативни за феновете и потребителите на напитката, но много инвеститори се възползват успешно от раздвижването. 

Производителите очакват по-голям добив през настоящата година, като според предварителните им сметки реколтата ще се увеличи с 25%, за да достигне 40 милиона чувала.

В това време Bloomberg отбелязва, че търсенето в световен мащаб никога не е било по-голямо. Ръст на продажбите има практически навсякъде – САЩ, Азия и Европа, а намалено производство освен на кафе в световен мащаб претърпяват какаото и шоколада.