Един от най-големите туроператори в България - "Алфатур", фалира заради евтините самолетни билети, конфликтите в Тунис, Египет и напрежението в Турция, което директно се отразило на търсенето.

В Министерството на туризма вече са получени официални уведомления от "Алфатур" АД, "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, от които става ясно, че дружествата са подали в Софийския градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност.

Заради изненадващия фалит ресорният министър в оставка Николина Ангелкова ще събере на извънредна среща в Министерството на туризма потребители, застрахователи и туроператори.

"Алфатур" е вписана в Националния туристически регистър и има действащи застраховки. Застрахователят "Евроинс" обаче смята да сезира прокуратурата за умишлен фалит. От компанията заявиха в открито писмо, че никой не ги е потърсил или уведомил за невъзможността на "Алфатур" да покрива плащанията си. Но все пак увериха, че застраховката гарантира всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги, в резултат на което всички засегнати клиенти на "Алфатур" ще могат да получат обезщетение.

Общият размер на всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги, е 716 853 лв. Сумата е разпределена сред 281 договора с 571 потребители, съобщиха вчера от "Алфа тур". Данните бяха потвърдени и от "Евроинс".

От оператора увериха, че няма туристи, които в момента са зад граница и остават необезпечени заради ситуацията. Всички останали клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, трябва да предявят иск за плащане към "Евроинс", като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. 

"Виновни" за фалита на "Алфа тур" са революциите в Тунис и Египет, както и напрегнатата обстановка в Турция след преврата и серията атентати в южната ни съседка. В резултат компанията е загубила основните си дестинации, които формират 80% от нейния бизнес.

Допълнителен негативен фактор е "агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании", което е довело до срив на продажбите по европейските дестинации и към Обединените арабски емирства, обясняват от дружеството.

"Алфатур" се управлява от Гриша Костов, който притежава 90 процента от компанията. Останалите са на "Тез Тур" ЕООД. Дружеството притежава 10 на сто от "Тез Тур България" ООД, съобщи Медиапул.

"Тез Тур" ще обслужи клиентите на "Алфатур", съобщиха вчера от международната компания, чиито пакети у нас се продаваха от българския туроператор. Изпълнителният директор на "Тез Тур България" Петър Андреев увери, че всички клиенти, които са се записали за почивки в офисите на "Алфатур" по туристически пакети на "Тез Тур", ще могат да осъществят пътуването си както по новогодишните празници, така и по програми през 2017 г. Освен това дружеството е готово да обслужи и всички останали клиенти на "Алфатур", които са резервирали почивки по пакети на други туроператори.

От Института за оценки и анализи в туризма обаче вещаят нови фалити.

"Това беше сложна година за туризма - фирмите, които обслужват дестинации като Турция, Египет и Тунис, са много затруднени да пренасочат туристите си към други държави", каза за в. "Сега" шефът на института Румен Драганов. От една страна, фирмите изпитват финансови трудности, но от друга, ръстът на туристите у нас през тази година беше огромен именно заради проблемите в тези държави, добави той.

Минало

Това е поредният фалит на голям туроператор, след като през 2011 г. друга голяма компания - "Алма тур", обяви, че заради финансови проблеми временно спира да приема резервации, а месеци по-късно фалира. Краят на компанията обаче беше белязан от грандиозен скандал - заради неуредени отношения между националния превозвач "България ер" и "Алма тур" над 900 туристи от Русия, Финландия и Прибалтика останаха с дни блокирани на летищата в Бургас и Варна.

Туристи

През миналата година 479 българи са посетили Тунис, докато само до октомври 2016 г. техният брой е 552, показват данните на НСИ. Подобни са и данните за Египет - за цялата минала година българите, решили да се разходят до страната на фараоните, са 924. В същото време до октомври т.г. техният брой вече е 1395. Въпреки увеличената бройка на туристите обаче съотношението на българите, избрали да пътуват с "Алфа тур", може да е съвсем различно. Над 86 000 са посещенията на българи в Турция към края на октомври тази година.

От тях с цел туризъм и почивка обаче са 17 203. Сравнението по месеци спрямо миналата година показва спад на броя на българските туристи в южната ни съседка с една трета до една втора. Пикът е бил през юли миналата година, когато в Турция са почивали над 75 000 българи. През този юли те са били около 40 000, за да паднат до 20 000 и 24 000 през август и септември.