Климатикът и камината вземат все повече от клиентелата на  традиционното централно парно, показа проучване на „Монитор”.

Причината е, че инверторните климатици може да намалят разходите за отопление до 30% спрямо тези с парно, сочат разчетите на Агенцията за енергийна ефективност. Такива климатици се намират  и за 600 лв., но цената на качествените започва от 1000 лв. бройката. Така, ако решите да оборудвате къщата с три климатика, цената заедно с монтажа набъбва поне до 3 бона.

Климатикът пести и защото може да изберете кога да го пуснете и да го спрете. С него сумата за жилище от 60 кв. м е не повече от 110-120 лв. месечно. Но тук се появява друг проблем - той е неефективен, ако външната температура падне под -10 градуса.

Другият изгоден вариант, който е по-евтин от парното, е  камината с водна риза. За три стаи стига

камина с мощност 10 киловата

За камината обаче ще  са необходими поне 7 кубика дърва за целия отоплителен сезон. Цената им върви около 130-140 лв. за тон, а ако са нацепени ­ - 145-150 лева. Въпреки че някои от фирмите дават бонус "доставка до дома". Но в този случай си плащате за услугата още  поне 30 лева. Когато калкулирате и този разход, излиза, че можете да изкарате зимата с около 800 лв. Разхвърлян на средно пет студени месеца, разходът възлиза на около 150 лв. Естествено, ще трябва да се примирите с доста  хамалогия ­ цепене, пренасяне, подреждане, зареждане на печката няколко пъти през деня. Централното отопление е за предпочитане, но там има един проблем - никога не сте сигурни

каква сметка ще ви натресат от "Топлофикация"

Всичко зависи от общите части и броя на абонатите с работещи и изключени радиатори, обясниха от столичното парно. Ако се отоплява жилище от 75 квадрата, месечно трябват поне 180-190 лева. Това е сумата, ако ползвате пестеливо. Ако кранчетата на радиаторите са отвъртени докрай, сумата набъбва до 200-210 лева. За жилище от 50 квадрата сметката се движи в границите от 150 до 180 лева.

Сметките сочат , че  1511 лв. за цял сезон ще плати за парно семейство с едно дете, което живее на 75 квадрата в София. Същото ще даде 1077 лв., за да се топли на ток, но при условие че се отопляват всички стаи на жилището, без да се пести. В противен случай може да спестите по 300-400 лв., но за сметка на комфорта.

Алтернатива - печка с дървени пелети

При тях  първоначалната инвестиция за необходимото оборудване излиза около 7000 лв. Пелетите струват около 350-380 лева за 1000 килограма. С един тон можете да изкарате около 2 месеца, което прави 700 лева разходи за целия отоплителен сезон. .Конвекторите – хит на пазараКонвекторните отоплители представляват стенна модернизация на вентилаторната печка. Те са също значително по-мощни, като срещу 220 лв. се осигурява отоплението на помещение с площ от 21 кв. м. Потреблението на енергия е с между 30 и 50% по-високо, отколкото при средния клас климатици с цена около 1000 лв., обясняват търговци.

Конвекторните печки, които могат да отопляват стая с размер до 15 кв. м, са с цени около 165 – 210 лв., като стойността им зависи от производителя, а гаранционният им срок е най-често две години. Те са ефективни, когато външната температура е не по-ниска от около минус 5 градуса. При по-студено време човек трябва да се топли директно на печката, обясняват експерти. Конвекторните отоплители не са ефективни, ако на тях човек ще се отоплява през цялата зима. Те са подходящи за бързо подгряване на помещения за временно ползване.

Най-скъпи са обаче отоплителите за баня,  които заради високото си ниво на сигурност са на стойност над 300 лв.