Това се случва всяка година. Студените есенни дни идват внезапно, а радиаторите на парното са ледени. Докато местните топлофикации се задействат, обикновено минават поне 2 седмици на мръзнене в панелките. Някои се загръщат с дебели дрехи, а други мислят за алтернатива на пълния с топла вода радиатор.

Какъв отоплителен уред е най-изгодно да купим в очакване на парното? Трите най-евтини варианта са вентилаторната печка, наречена още “духалка”, радиаторът и конвекторната печка.

Духалката е безумно евтина, компактна и може да се прибере в шкафа, когато парното вдигне градусите в жилището. Но харчи доста електроенергия, освен това е шумна. При нея има най-голям риск от запалване, ако случайно бъде покрита от някакъв предмет - да речем, дреха, или детето я преобърне. По-скъпите модели имат специална защита, която ги изключва при преобръщане.

Цената на духалките започва от 14-15 лв. и стига до около 200 лв. за моделите с арт дизайн и дистанционно управление. Маслените радиатори съхраняват топлината за по-дълго време, дори и при изключен нагревател. При тях няма рискове от пожар, ако се покрият с дреха. Затова и хората масово ги използват за сушене.

Радиаторът заема доста пространство. Освен това е тежък предмет, на който трудно може да се намери място за съхранение в тясното жилище. Цената на уреда е от 40-50 лв. до около 300 лв., като по-скъпите модели имат вентилатор.

Конвекторната печка отоплява по-ефективно, без да използва вентилатор. При нея движението на въздуха става по естествен начин, като топлият въздух се издига нагоре в кутията на печката, а от долните отвори влиза студен. Тя работи безшумно, а моделите с електронен термостат позволяват прецизно настройване на желаната температура.

Някои конвектори са направени за стенен монтаж, заемат по-малко място и могат да се свалят от стената през лятото. Стенните конвектори са по-скъпи и струват от 80-90 лв. до около 400 лв. в зависимост от мощността и производителя.

Подовите са по-евтини - от 50-60 лв. до около 200 лева.