Колбасарите ни внасят суровина само от ОбщносттаМесото у нас в пъти по-евтино от ЕСОхладените пилета у нас са по 4 лв./кг, в Германия - към 5 евроМесото у нас е поне е в пъти по-евтино, отколкото в други страни от ЕС, сочи проверка на „Монитор”.
Охладените пилета в супермаркетите в България у нас са около 4 лв. килото, в Германия гонят 5 евро, а в Австрия - 7 евро, сочат данни от сайтовете на големите търговски вериги. Пилешкото филе от гърди в родните големи магазини е около 7,30 лв./кг, а в Германия и Австрия - по 9-10 евро за килограм.
Каймата смес у нас върви средно по 6 лв.
а във Федералната република и Австрия между 6 и 6,50 евро. Пържолите в Германия са по 5,50 евро/кг, в Австрия гонят - 8 евро, а у нас са около 6 кинта.
„Месото, което доставяме за преработка от Европа или изкупуваме на едро от българските фермери е почти на една цена”, каза за „Монитор” председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов. Според него причината е, че родното производство не стига, а импортът е основно от ЕС и няма доставки от Латинска Америка. По думите му цените в магазините зависят от данъчната политика на всяка страна и от стандарта на потребителите.
Колбасите у нас са с 10-15% по-евтини
отколкото в ЕС”, поясни още браншовикът.
По данни на Евростат, за по-миналата година година у нас са произведени над 102 хил. т птиче месо, около 90 хил. т - свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. т говеждо. Средните продажни цени на телешкото тогава са били 130 евро за 100 кг живо тегло, на свинското - 99 евро/100 кг, на овчето - 147 евро/100 кг, и на пилешкото - 103 евро/100 кг.
Най-търсеното от потребителите в България е бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо, което е и сред скъпите меса на пазара на България, а и в целия Евросъюз. През 2015 и 2016 г. средно на година сме яли по около 89 хил. тона пилешко. Очакванията са през 2020 г.
консумацията на месо да надхвърли 40 кг на човек
а общото производство у нас да се увеличи до 300-350 хил. тона.
От Евростат отчитат още, че България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС. През 2015 г. в страната ни е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък - млечни крави, крави за месо и телета, около 600 хил. свине, около 1,3 млн. овце и около 65 млн. броя птици.