През следващата година в приходите в бюджета ще бъдат 30,335 млрд. лева, което е 36,8 на сто от БВП, а планираното ниво на разходите при консолидираната фискална програма е 39,8% от БВП, които са в размер на 32,824 млрд. лева. 

Това предвижда проектобюджетът за следващата година, който бе приет вчера на първо четене от депутатите. В генералната сметка на държавата е заложен дефицит от 3%. 24,5 млрд. лева ще бъде таванът на държавния дълг в края на 2015 г, а новите задължения, които страната ни ще поеме догодина, са в размер на 8,1 млрд. лева.

Очаква се забавяне на растежа на БВП до 0,8% в резултат на ниското потребителско доверие и негативните очаквания от страна на бизнеса, каза финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна. През следващите две години икономическият растеж ще се ускори от вътрешното търсене, а равнището на потребителските цени в България в края на 2015 г. ще бъде слабо положително.

Бюджетът трябва да спре падането надолу според шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според нея бюджетът трябва да възстанови и доверието в инвеститорите, а за догодина приходите са консервативно и реалистично планирани. Тепърва предстои да се изчисляват и загубите от казуса „КТБ“, каза Стоянова. Според Ферихан Ахмедова от ДПС обаче бюджет 2015 по аналогията на постната пица на Симеон Дянков е „пица динамит с 4 фитила“.

Няма никакво съмнение, че предложеният план на държавата е изграден върху нереалистични прогнози за социално-икономическото развитие на страната през следващите години, коментира от парламентарната трибуна Алиосман Имамов от ДПС.

Прогнозата от 0,8 на сто за растеж е силно занижена почти всички планове са направени при един твърде песимичестичен сценарий. Оценката за потенциалния икономически растеж е 1,6%, което означава че заложеният е два пъти по-малък от възможностите на икономиката ни през следващата година. 

Освен това само с един милиард се предвижда да нарасне абсолютният размер на номиналния БВП, което е рядко срещано явление. Защо политически нестабилната 2014 г. и така яростно критикуваното коалиционно правителство на Орешарски генерират почти два пъти по-голям икономически растеж в сравнение с планирания от 0,8% за догодина, попита още депутатът. 

Освен това се планира чак през 2016 г. да има растеж 1,5 %, което е на нивото от 2014 г. Според доц. Имамов е нереалистично да се очаква основният двигател на растежа да бъде потреблението, като се подценява ролята на инвестициите, както и на търговското салдо и динамиката на цените на енергоносителите.

Кутията за пицата за следващата година има двойно дъно, каза още Имамов, който твърди още, че България и през следващата година ще продължи да бъде най-стабилният бедняк в ЕС без никакви надежди и перспективи за по-чувствително увеличаване на доходите и подобряване на стандарта на живот. Бюджет 2015 е един ленив бюджет на отсъстващите реформи, каза пък бившият финансов министър Петър Чобанов.

Големият нов дълг, какъвто няма в новата история на страната, е притеснителен според народния представител от „БСП - лява България“ Румен Гечев.

Депутатите от Патриотичния фронт пък очакват отговори на въпроса пари за колко проекти погълна кризата с КТБ. „Бюджетът е рестриктивен, но е единствено възможен и изпълним“, коментира Емил Димитров. 

„Бюджетът не е добър, малко ще осигури като икономии и като растеж”, смята пък Радан Кънев от Реформаторския блок.