Поне 4 пъти скачат цените на дините от борсата до магазините. В момента на борсите в страната вносните дини се продават средно по 15 ст./кг, а родните, където ги има, са около 3 пъти по-скъпи - по около 40 ст. На тържището столичния кв. „Дружба” цените са варирали от 45 до 65 ст., като са се продавали само любеници от съседните Македония и Гърция.

В столичните супери цените на импортните любеници тръгват от 60 ст. нагоре. Най-качествените,

докарани от Гърция, надвишават 90 ст.

Председателят борсовата комисия Владимир Иванов каза за „Монитор”, че на тържищата в страната предлаганите количества български дини са много малки. „Основните доставки са от Гърция, главно от Солун. Някога докарваха и от остров Крит, но от там са много по-скъпи. Масовото предлагане от нашите производители все още предстои”, обясни той.

Според Йордан Йорданов, производител на дини Генерал Тошево обикновено българските излизат на пазара най-рано към 20 юли, но тази година студената пролет с много дъждове е забавила засаждането им. „По-рано от началото на август няма да има големи количества”, смята той и добавя, че големият вносът на гръцки дини ще продължи до края на юли.

Петьо Николов от пловдивското село Каримир каза, че ще изкара дини след месец. „През миналата година ги продавах по 20 ст. на едро. Сега заради студа по-късно ги посяхме. Обикновено

голямото бране е от средата на август

добавя той.

От останалите български плодове по борсите в страната с най-нисък дял от около една трета са ябълките, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). „При масово бране на прасковите у нас делът им по тържищата е обикновено около 35%”, обясни шефът на ведомството Владимир Иванов. „В момента по борсите в страната 81% от ягодите са български, а също и над половината от кайсиите. По думите му от зеленчуците с най-голям дял от 85% са българските картофи,, а доматите ни са 59%.

Според Иванов е време българските производители на плодове и зеленчуци да започнат

да се сдружават, за да са по-конкурентни

на пазара. По думите му за да могат нашите земеделци да печелят повече трябва да намерят начин да предлагат продукцията си във вид удобен за търговците. Той даде пример с вносните дини, идващи от внос от съседните страни опаковани в палета, които лесно се товарят и разтоварват.