Oчаква се ново поевтиняване на горивата през следващите дни. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

През последния месец цената 7 пъти бе понижавана цената на горивата у нас, заради поевтиняването на суровината на международните пазари. Съвсем скоро, в следващите дни, ще има ново поевтиняване, защото две от последните по-ниски котировки на петрола не са отразени в цените на бензиностанциите у нас, посочи Златев.

По думите му, поевтиняването не е заради протестите, а заради логиката на пазара. Тенденцията на петролните пазари върви надолу.

Златев показа каква е била структурата на цената във всеки литър бензин и дизел бензиностанциите на компаниите, членки в асоциацията. В цената на литър дизел от 2,34 лева например за суровината нефт и преработката му отиват 91 ст., 1,06 лева са данъци и акцизи, транспортните разходи и биокомпонентата са по 4 ст., а по 8 ст. са разходите за персонал и амортизациите. Разходите на нефтобазите са 1 ст. Това прави себестойност от 2,29 лева, а печалбата - 0,4 ст.

Около 1 млрд. лева от сивата икономика ще влязат в държавната хазна след влизане на закона за горивата в сила от 28 януари, посочиха още от асоциацията.