Държавата осигурява по-евтино следване у нас за чуждестранните студенти от българска народност. Това реши служебното правителство.

Разходите им за издръжка в България вече ще бъдат по-малки, защото ще заплащат символични такси за получаване на разрешение за пребиваване у нас. Одобрената вчера промяна в Тарифа номер 4 за таксите, събирани в системата на МВР, предвижда чуждестранните студенти, докторанти и специализанти от българска народност да дължат само пет на сто от таксите за издаване на разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в страната ни. Тези такси

са в размер от 200 лв. до 1000 лв.

За студентите обаче дължимите суми ще значително по-ниски - в порядъка 10-50 лв. Чувствителното намаляване на таксите за придобиване на разрешение за продължителен престой у нас е с цел улесняване на достъпа до българско висше образование на чуждестранните студенти.

„България води последователна образователна политика спрямо българските общности в чужбина повече от 20 години и се

стреми да създава облекчения за тях

включително при приема и обучението на представители от тази група в държавни висши училища в България”, обясниха от правителствената служба. Чуждестранните студенти от българска народност заплащат учебни такси, равни на дължимите от българските студенти, припомниха още от МС.

Най-голям брой чуждестранни студенти има в медицинските ни университети. Активна политика към курсисти от други държави има и в Техническия университет. Там младежите учат в направления като машинно инженерство и общо инженерство. 

В Софийския университет пък най-голям дял чужди курсисти има в направление медицина – 25,9%, следвана от политически науки – 14,22%, и психология с 12,36%. С голям дял дял чуждестранни студенти и е Европейският политехнически университет в Перник.