С между 8 и 31% по-ниски сметки за парно трябва да плащат тази зима топлофицираните българи в сравнение с миналата. Тази сметка обаче е вярна само ако абонатите запазят потреблението си като миналогодишното. Както и ако температурите тази зима са съпоставими с тези през миналата.

Председателят на регулатора Анжела Тонева съобщи вчера, че от 1 октомври, когато започва новият отоплителен сезон, цената на парното няма да се променя. Причината е, че на сегашното си ниво от 630 лв. на 1000 куб. м (без ДДС и акциз) се запазва и газовата тарифа, стана ясно на откритото заседание в ДКЕВР по въпроса.

Шефът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов дори допусна, че от началото на 2014 г.

цената на природния газ може да намалее леко

но по-реалистично според него е тя да се запази. Това означава, че и от 1 януари до 30 март парно тарифите ще останат непроменени.

Така ще се окаже, че от юли 2012 досега имаме три намаления на цената на топлофикациите – през юли 2012 г., от 1 януари 2013 г. и от началото на април.

За съжаление на най-големите ползватели на топло услугата – столичани, намалението на цената за тях се оказва най-малко. То е  малко над 8% и е резултат от две намаления през януари (7,18%) и април (3,83%) и едно увеличение (2,7%) през юли 2012 г.

За същия период на най-голямо намаление на цената се радват в Пловдив и Бургас – с над 31%. В Плевен и Варна пък парно тарифите са паднали с над една пета в сравнение с миналия отоплителен сезон.

На заседанието вчера шефът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов увери енергийните комисари, че

в хранилището в Чирен има 377 млн. куб метра газ,

който при нужда може да бъде добит през отоплителния сезон. Тези количества, заедно с вноса на руски газ, ще са абсолютно достатъчни, за да се покрият всички заявени количества от топлофикациите и от другите клиенти на „Булгаргаз“.

Тревожна обаче е ситуацията с дълговете на топлофикациите към „Булгаргаз“. Общо всички дружества имат просрочени задължения за 125 млн. лв.

„Това затруднява нашата дейност“, каза Гогов.

Само столичната топлофикация дължи 56 млн. лв. Според шефа на „Булгаргаз“ в случая вариантите са два – топлофикациите да бъдат санкционирани или дружеството да си търси парите през съда.

Предстои авансово плащане към „Газпромекспорт“, допълни той.