С 1500 лв. по-скъпа излиза почивката в Гърция тази година в сравнение с българското Черноморие. Това каза пред „Монитор“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

Според експерта една седмица за четиричленно семейство в роден курорт излиза 2100 лв. в средна категория хотел. Ако решим обаче да се печем в южната ни съседка ще трябва да се бръкнем за 3600 лв. за същите условия.

Според наши летовници, завърнали се преди ден, обаче разходите в никакъв случай не са толкова големи. 4-дневна почивка за двама излиза около 900 лв., без никакви глезотии, но и без лишения. За 30 евро двама могат да обядват доволно, 4,50 евро е гръцката салата – цени като у нас, посочиха те. 40 евро пък е цената в двойната стая, съобщиха още туристите. При това вече е в сила новото ДДС от 24 на сто, добавиха те.

Драганов уточни, че

210 лв. ще ни струва само бензинът до морето

а останалите разходи се разпределят равномерно между парите, които бихме дали за нощувки, храна и допълнителни услуги.

Една от причините за по-солената почивка в южната ни съседка са разходите за храна. Там нашите туристите ядат предимно риби и морски деликатеси, а на българското море летовниците залагат основно на кебапчета и банички. „В Гърция ядем друг вид храна. Една вечеря в таверна струва 35 евро на човек, т.е. за двама души ще трябва да платим 70 евро за скромно ядене. У нас обаче 35 лв. са абсолютно достатъчни“, коментира Румен Драганов.

От бранша очакват това лято курортите по Черно море да бъдат посетени от 5,6 млн. българи, като повечето от тях ще ходят по няколко пъти до морето.

Все по-малко българи обаче ще почиват в Гърция. Тази година

техният брой ще бъде около 450 хил.

докато през миналата година пътуващите до гръцките курорти са били 950 хил.

Експертите обясняват, че интересът към съседната ни държава спада. През 2007 г. до Гърция са пътували 1,5 млн. българи, а основната причина е била приемането на страната ни в Европейския съюз. Тогава много хора са предпочитали именно Гърция като шопинг дестинация или като място за почивка. В момента обаче интересът е е много по-малък.

В сайтовете за колективно пазаруване хотелиерите са пуснали доста изгоди оферти, показа проверка на „Монитор“. Ако изберете да почивате в Гърция през август, трябва да си приготвите повече джобни, тъй като през това време на годината цените са доста по-високи отколкото през септември. 5-дневна почивка в 3-звезден хотел на Халкикиди за двама с включена закуска би ви струвала 417 лв. В същото време, хотел 3 звезди в Слънчев бряг предлага за 80 лв. нощувка плюс закуска за двама. Сметнато за 5 дни обаче цената отново скача на 400 лв.

Разбира се, намират се и доста по-добри оферти. Южните ни съседи предлагат нощувка със закуска за един човек срещу 38,60 лв., като на родното Черноморие за тези пари домакините предлагат и вечеря.

Въпреки по-ниските цени у нас за храна и нощувка, традиционно

плащаме доста по-високи суми за чадър и шезлонг

спрямо сумата, която бихме дали на някой от гръцките плажове. Чуждите домакини предлагат безплатно ползване на шезлонг, но при задължителна консумация от близкото заведение. На Слънчев бряг през 2015 г. летовниците са плащали 24 лв. за чадър и два шезлонга, а през този летен сезон се очаква цената да скочи на 30 лв.