Желанието на държавната газова компания "Булгаргаз" цената на суровината да се повиши с 32% от 1 април ще бъде удар върху тежката индустрия. Това е мнението на директора на "Агрополихим" Васил Александров, изразено пред БНР.

Топлофикациите, химическата промишленост, машиностроенето, стъкларството и хлебопроизводството са секторите с най-голямо потребление на газ и съответно те ще бъдат засегнати най-много.

Според директора на Васил Александров увеличението на газа ще се калкулира единствено в сметката на предприятията.

„Вече имаме подписани договори и планиране на база на тези цени на газа, които в момента ползваме и утре това ще доведе естествено до загуби“, коментира той.

От Федерацията на големите енергийни консуматори съобщиха, че природният газ формира около 70% от производствените разходи и поисканото увеличение ще удари фирмите значително. Предложението на "Булгаргаз" синьото гориво трябва да поскъпне от 300 на близо 400 лв. за 1000 куб. м. Без върху базисната цена, която КЕВР ще одобри, да се начислява акциза и разхода за пренос.

„Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията“, коментира председателят на федерацията Константин Стаменов. Ако поскъпне природният газ, това по никакъв начин не означава, че ще поскъпнат стоките, които тези предприятия произвеждат, защото тези предприятия работят в условия на конкуренция. За сметка на конкурентноспособността някой може и да не е на печалба“, добавя той.

Анализатори прогнозират, че регулаторът едва ли ще допусне увеличение на газа в рамките на исканите 32%. Техните прогнози са за около 20%, но дори и в такъв размер, оскъпяването за предприятията ще бъде голямо.

„Браншовите организации вероятно ще се опитат да "натиснат" регулатора за по-ниско увеличение на цената на природния газ“, смята Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.