Само шест министерства и Министерският съвет ще свият разходите с 20% през 2010 г., обяви вицепремиерът Симеон Дянков веднага след приключване на редовното заседание на кабинета вчера.

Той съобщи, че след две срещи на Съвета по административната реформа, на които са били анализирани възможните съкращения на държавната администрация, е станало ясно, че по „обективни причини“ останалите ведомства няма да свият разходите си до набелязания праг от 20%. И добави, че трябват още 145 млн. лв., за да се стигне до планираните икономии от 900 млн. лв.

Затова на оперативно заседание на кабинета финансист № 1 е предложил остатъкът да се събере, като се намалят допълнителните разходи на правителството. Липсващите спестявания ще се попълнят от пропорционално съкращаване на предвидените пари за разплащане на задължения от предходни години, възлизащи на 720 млн. лв., от инфраструктурни проекти, където сега са заделени 260 млн. лв.

Ще се намалят и допълнителните трансфери към Министерството на труда от 142 млн. лв., както и около 50 млн. лв. от парите на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Единствено няма да се пипат субсидиите за тютюнопроизводителите, които остават в размер на 116 млн. лв. Както обясни финансовият министър, след като бъдат направени корекциите, до края на седмицата проектът за актуализация на държавния бюджет ще бъде внесен в парламента.

Според Дянков попълването на недостигащите 145 млн. лв. няма да има нетен ефект върху фискалния резерв, но не съобщи с колко ще бъде коригиран резервът в актуализирания бюджет за 2010 г.

Шест са ведомствата отличници, които ще орежат с 20% разходите си през 2010 г., две министерства ще свият с 15% харчовете, три ще орежат по 10% от бюджета си, с 5% ще намали парите си Министерството на правосъдието.

Без промяна ще останат бюджетите на Министерството на вътрешните работи, социалното ведомство и Министерството на отбраната. Както обясни Дянков, запазването на парите за армията е по обективни причини, сред които поетите договорни задължения, заради които ще е нужно дори да се наливат още средства.

В едномесечен срок ще бъдат изработени единни правила за банково обслужване на държавните търговски дружества, които ще влязат в сила веднага, коментира вицепремиерът проблема с управлението на парите на държавни фирми. За целта ще се сформира работна група, съставена от представители на финансовото ведомство, Асоциацията на българските банки, БНБ и външни експерти.