Сейф в трезора смени бурканбанк. Наплашени от строгите мерки за овладяване на сивата икономика и нерегламентираните разплащания, много българи предпочитат да скрият парите и ценностите си в банкови касети.

Интересът е огромен и заради кризата, твърдят запознати. Все повече от заможните купуват кюлчета и скъпи златни накити, както и инвестиционни диаманти, за да предпазят парите си от обезценяване.

Най-сигурният начин за запазване на имането са личните сейфове. Големите длъжници към фиска пък така избягват конфискация на сметки, ако финансовият министър Симеон Дянков успее да уговори банките да разкрият тайната на клиентите си.

Поне две години трябва да чакате, за да се освободи сейф в банков трезор, показа проверка на "Стандарт". Напливът е огромен, което вдига и наема за касетите. В последните 5-6 години само в БНБ той е скочил близо три пъти.

Почти всички банки в България имат обществени трезори и предоставят сейфове на граждани и фирми. Сред най-старите и стабилни са трезорът на БНБ и този на УниКредит Булбанк, който се намира в старата сграда на БНБ на ул. "Ал. Батенберг", както и този в централата на Булбанк. Според специалисти те отговарят на всички най-високи световни изисквания за сигурност. 

Цените на наемите в отделните трезори са доста различни.

Най-търсени са малките касети, което предполага, че в тях се държат пари и ценности. Доскоро Националната банка поддържаше най-изгодните наеми, но в последно време те се вдигнаха драстично. Така например малките касетки с размери 26/8/42 см преди шест години се наемаха срещу 60 лв. (или 30 евро) за 12 месеца. За най-големите касетки /58/45/47 см/ се плащаше по 210 лв. на година (108 евро). Сега цените за същите са съответно 168 лв. (84 евро) и 588 лв. (294 евро). Цените са с ДДС.

Повечето търговски банки поддържат доста по-ниски цени от БНБ. Така например преди време Райфайзенбанк предлагаше различните по големина касети на цени между 90 и 210 лева за година. Пиреос банк в момента предоставя сейфове в 20 размера, като най-малките са с отвор едва 6 см. Годишният наем е от 120 до 500 лв. без ДДС. Цените в Корпоративна банка са съответно от 80 до 300 лв. годишно също без ДДС, в Търговска банка Д - от 180 до 250 лв. също без ДДС.

Пощенска банка пък изчислява касетите си по кубатура. Най-малката е 9000 кв. см и струва 120 лв. с ДДС , най-голямата - 54 000 кв. см на цена 230 лв. годишно.