Хотелиерите в Банско намалиха с 30 на сто цените за гостите в курорта от вчера, а от втори април пакетите ще поевтинеят наполовина. 

Това съобщи за „Монитор” хотелиерът Марин Бистрин, член на управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Между 10 и 22 на сто по-малко се плаща за туристическите пакети и в Пампорово, стана ясно от думите на Панталей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация „Родопи”. Още едно намаление ще направят в края на сезона и в родопския курорт. 

В момента цените за нощувка със закуска са между 20 и 60 лв. на човек, в зависимост от категорията на хотела. През април се надяват да посрещнат там много деца, които са във ваканция по това време.

Около 4-5% е очакваният ръст на туристите

през този сезон, сочат предварителните прогнози на експертите от бранша. Българите са най-многобройната група гости, които са посетили през активния сезон зимните ни курорти. Над 55 на сто от скиорите в Пампорово са били от страната. Нашенци са основните посетители и на Банско, веднага след тях се нареждат туристите от другите балкански страни. 

Има драстичен спад на руски и украински туристи, но най-приятните изненади донесоха турският и израелският пазари, откъдето дойдоха изключително много туристи, каза Марин Бистрин. 

Ръстът на турските гости в страната е около 41% по данни на ресорното министерство. Много израелци са пристигнали през февруари на ски у нас, гостите от тази страна ни чувстват изключително близки и това се усеща веднага, сподели още той. 

Според него успешният сезон е плод на усилената работа на всички заинтересовани от общината, която успя да се презентира самостоятелно в много туристически изложения в чужбина. От бранша обаче се притесняват, че

липсата на втора кабина вече се отразява негативно

на имиджа на комплекса, в който се вият опашки от скиори. В Банско също разчитат българските ученици да посетят курорта през април. За Великден, който през тази година е по-рано – на 12 април, домакините разчитат на гости от България и региона, които ще могат да съчетаят посрещането на светлия празник с последните за сезона спускания по пистите. 

В Пампорово също готвят специални празнични пакети. 

Курортът буквално се е пукал по шевовете по време на трите почивни дни около националния празник, каза Мемцов.