Електронни фактури за парно и топла вода могат да заявяват от вчера абонатите на столичната топлофикация, съобщиха от там. 

Заявлението може да се изтегли от http://www.toplo.bg и попълнено, да се изпрати наe-faktura@toplo.bg. Има възможност да се внесе и в деловодството на дружеството на ул. "Ястребец".

На сайта са качени и сметките за февруари, но проверка може да се направи и на касите. Според новите правила в нормативната уредба през този отоплителен сезон "Топлофикация София" изчислява парното на базата на реалната консумация във всеки отделен имот, отчетен в предходния отоплителен сезон. 

Базата е окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2013-30.04.2014 г. Така се избягват пиковите сметки през декември, януари и февруари въпреки студеното време, обясниха от дружеството. Изчислява се средното количество топлинна енергия за месеца през миналия отоплителен сезон, изразходвано от клиента за 1 ден. 

За да се получи месечната сметка, то се умножава съответно по броя на дните с отопление за изминалия месец и по действащата към момента цена. Когато клиентите не са ползвали услугата заради авария, тези дни не се включват в сметката.

Според изчислителния център на топлофикация 1600 сгради са с месечно отчитане на енергията, а над 23 хил. клиенти плащат сметките си на равни месечни вноски.