Средната пенсия за стаж и възраст миналата година се е повишила до 362.96 лв., съобщиха от Националния осигурителен институт. Към края на 2015 г. средната пенсия за стаж и възраст е била е 348.42 лв. (без добавките за Коледа и Великден от по 40 лв. за най-ниските пенсии).

По-високият размер на този вид пенсия се отразява на добавките, които НОИ изплаща на пенсионерите по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

8624 пенсионери у нас получават подобна добавка към пенсията си, защото са били незаконно репресирани заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания до 10 ноември 1989 г.

Добавката е различна според това колко месеца са прекарали тези хора в затвора. Най-ниската добавка вземат възрастните хора, прекарали до половин година в затвора - до 30 на сто, което означава 109 лв. месечно.

Най-много - до 50 на сто от средната пенсия за стаж и възраст, вземат лежалите над пет години. НОИ съобщава, че по-високите добавки за тези над 8600 души ще бъдат изплатени със задна дата от началото на годината с пенсиите за март. 

Според последните данни на НОИ към края на септември за този вид добавки са платени над 6.7 млн. лв. Към деветмесечието броят на добавките е над 9100.

Броят на добавките за чужда помощ са 87 хил. Най-много на брой са добавките, които получават пенсионерите за починал съпруг или съпруга.Те са над 737 хил. към края на септември.

От 2011 г. добавката е в размер на 26.5 на сто от пенсията на починалия.

Вижте още: 

10 хил. работещи са прехвърлили втората си пенсия в НОИ 

Работим 2 месеца повече за пенсия 

1500 лв. заплата и 300 лв. минимална пенсия обещават от ГЕРБ