Средно 2823 лв. теглят българите за почивка и екскурзия. Това сочат анализи на отпуснати заеми в периода от ноември 2016 г. до април 2017 г.

Данните са предоставени на „Монитор“ от кредитната компания „БНП Париба Лични финанси”. Според информацията им заемите за ваканция са нараснали значително в разглежданите месеци.

Увеличението е с 32 на сто спрямо предходното шестмесечие

когато средната сума на заемите за почивка е бил 2141 лв. Компанията обяснява, че за тази тенденция има две обяснения. От една страна, това се дължи на ръста на икономиката и намаляването на безработицата, което води до увеличаване на доходите, обясняват още те.

И допълват, че с нарастването на постъпленията българите по-спокойно могат да кандидатстват за по-големи потребителски кредити и да ги обслужват. 

Слънчев бряг най-евтин за почивка в Европа 

 

Как да избегнете неприятни изненади при резервиране на почивка онлайн 

 

Даваме по 600 лв. за лятна почивка в Сърбия

 

Второто обяснение е в като цяло по-високата цена на зимните почивки, които са свързани с допълнителни разходи като ски карти, наем на екипировка и така нататък.

Периодът, който най-често се избира при искането на този вид кредити е 1 година. Явно хората

желаят да изплатят заема до следващото си пътешествие

което, ако се наложи, отново да финансират с потребителски кредит, коментират още от финансовата институция.

Според експертите обаче все повече намалява броят на потребителите, които взимат заем за ваканция. Преди кризата беше често срещано хората да ползват кредит за ваканцията си, обясни Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Според нето причината за това е била заради дестинациите, които са били зад граница, а и по-скъпи.

По думите му именно годините на кризата са показали, че това не е добра практика, защото за приятно изкарване на една седмица, след това да плащаш година или повече не е добро финансово решение. Сега българинът е доста по- разумен и използва заделените си средства, още повече че данните показват непрекъснато нарастване на спестяванията, посочи още той.

Млади хора обаче прибягват до заеми, при това бързи, каза още Тошев. Според него причината е, защото

те са по-импулсивни и взимат изненадващи решения за почивка

А сумите, които теглят, също са малки - от 200 до 400 лв., като ги връщат в рамките на няколко месеца.

Очакванията са, че въпреки навлизането в отпускарските месеци кредитирането ще остане активно. Прогнозите са, че ръстът през летните месеци ще е около 10 на сто спрямо същия период на миналата година, като нарастване ще има във всички сегменти, заяви Тошев. Той обясни, че търсене ще има в две направления, едното е пазарът на жилищата.

Другото търсене ще е на потребителски кредити основно за ремонт. Много хора използват отпуските си, да подобрят жилищата си и начина си на живот, коментира специалистът. По думите му при този вид кредити

обикновено се взимат суми между 5000 и 15 000 лв.

за максималния срок, като обикновено това са между 5 и 10 г. Хората са доста разумни и взимат това решение заради възможността да се погаси предсрочно без такса, обясни още той. Избират максимално ниска вноска и когато имат възможност да изчистят предварително кредита си, каза още Тошев. И уточни, че най-честно се предпочита месечната сума за погасяване да е ограничена между 150 и 350 лв.