От много време се говори за исканията на таксиметровия бранш за увеличаване на тарифите за превоз.

Столичните таксиджии излязоха на протест в края на 2017 г. с искания дневната тарифа да бъде от 1 лв. за километър, а нощната – 1.14 лв. за километър.

Според изчисления на Столича община обаче, дневната тафира в София средно трябва да се движи около 0.95 лв. за километър, което е с 20 стотинки по-скъпо от тарифите в момента.

„Ние превозваме пътници, а не чували с картофи. Имаме отговорност. Шофьорът да е отпочинал, колите да са хубави. Много от шофьорите карат без да спят, нямат осигуровки, автомобилите не се ремонтират. Шофьорите искат лев и нагоре, а големите превозвачи са съгласни с 0,94 лева, затова смятаме, че общината би трябвало да се съобрази”, коментира пред NOVA  Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите шофьори. 

По негови думи браншови организации, присъствали на обсъжданията в общината, са готови да излязат на протест, ако не получат исканото увеличение на цените.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков посочи, че минималната цена не трябва да надхвърля 0.77 – 0.78 лв. на километър, защото „живеем в пазарна икономика“.