Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не разглежда въпроса за поскъпване на тока. 

Това обяви вчера Еленко Божков, член на енергийния регулатор. Цената на еленергията, особено за бита, няма да се промени в обозримо бъдеще, каза той пред БНТ. Трите енергодружества трябва да внесат в регулатора окончателните си заявления за цената на тока от 1 юли до края на този месец. 

Божков обясни, че към момента в регулатора не е постъпвало нищо официално от ЕРП-тата. Неофициално таблици с искани поскъпвания са били представени само от “Енерго-Про”, обясни той. 

От трите енергодружества у нас само ЕВН обяви точно какво поскъпване ще иска. За битовите то е средно с 9 на сто. 

От ЧЕЗ и “Енерго-Про” не посочиха конкретни цифри. Еленко Божков коментира и вчерашното решение на ДКЕВР да открие процедура по отнемане на лицензията на трите енергоснабдителни компании. Според него те няма от какво да са изненадани тъй като с тях се водят разговори по въпроса от началото на годината. Комисарят е категоричен, че те не са извършили никакви плащания по задълженията, които НЕК си търси от тях. 

“Плащането на 32 млн. лв. от ЕВН е с обяснение префинансиране – това граничи с неприличие, с подигравка”, каза Еленко Божков. И добави: “Тези пари ще бъдат върнати, те нямат нищо общо с онези над 200 млн. лева, които ЕВН дължи на НЕК.” Във вторник от ЕВН казаха, че превеждат 32 млн. лв. с цел да осигурят краткосрочна ликвидност на НЕК. Суми от порядъка на 5 - 8 млн. лв. преведоха и от ЧЕЗ и “Енерго-Про”. 

Божков отрече за намеса от страна на държавата в дейността на ДКЕВР. Той посочи, че министър Драгомир Стойнев е заговорил за проблема много след като регулаторът е наложил актове на ЕРП-тата заради неиздължаването им към НЕК. 

“За каква намеса говорим? Ако има намеса, то тя е от размахване на пръсти от Лондон”, коментира комисарят. Той припомни още, че сега ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про” имат 7 дни да платят 348 млн. лв. на НЕК. Парите са прихванати или са задържани на дружествата, тъй като те от своя страна си търсят от НЕК суми за платена от тях зелена енергия. 

“Ако те започнат и извършат плащания в 7-дневен срок, нещата ще изглеждат по друг начин”, каза Божков. В случай че това не стане, в 14-дневен срок ЕРП-тата ще дадат становищата си по започването на процедурата по отнемането на лицензиите. След това ДКЕВР ще проведе открито заседание Такова е насрочено за 7 април. 

Най-късно две седмици след това може да вземе решение за отнемането на лицензиите или за прекратяване на процедурата, т.е. в първите работни дни след Великден. 

От обясненията на Еленко Божков стана ясно, че на практика проблемът със сумите, които сега ЕРП-тата си търсят от НЕК, е предизвикан от техни грешни сметки. 

По думите му преди определянето на цените на 1 юли 2012 г. те не са дали вярна прогноза за количествата зелен ток, които се очаква да се произведат, и оттам се е получил недостигът на средства.