На ски у нас или в чужбина - къде излиза по евтино? Вижте сравнение на наша туроператорска агенция, която прави разлика между цените на карти за лифт на каса и официално обявени цени за нощувки в най-предпочитаните от българи курорти за практикуване на зимни спортове. 

Голяма част от българите тази година ще предпочетат Швейцария, където средно ще излезе около 2500 евро, заяви Румен Драганов, директор на Института за изследвания в туризма. 

В чужбина топ дестинация за българите е Австрия, следвана от Италия. Предимството на българските курорти е в настаняването и обслужването, където за не толкова високи цени, качеството на услугите е много добро.

Цените у нас за ски оборудване могат да се договарят, тъй като конкуренцията в Банско е голяма. По-голяма част от българите, които карат ски в чужбина, са със собствено оборудване. 

Цените на лифткартата за 6 дни в българския курорт Банско е 180 евро, което при дължина на пистите 70 км, се пада 2,60 евро средно на километър. В словенския курорт Красна гора цената на лифткартата за същия период в 162 евро, като дължината на пистите е 117 км., а средната цена на км - 1,30 евро.

6-дневната карта в популярния сред българите италиански курорт Ливиньо е 230 евро. Дължината на пистите е 184 км, а средната цена на км е 1,30 евро, показват данни на bTV.

Френският курорт Трите долини предлага лифткарта за 6 дни на цена 294 евро при 600 км писти. Средната цена на километър е 0,50 цента.

Австрийският курорт Амаде е с най-голяма дължина на пистите - 760 км. Средната цена на километър е о,30 цента, а цената за 6-дневна карта е 234 евро.

Оказва се, че българският курорт е с най-високи цени на километър. Според туроператора цената е нормална за малките ски курорти и спрямо останалите ски курорти в Европа. 

Цените на нощувките в Банско обаче са най-достъпни. В хотел 2-3 звезди там може да се нощува за 12 евро на човек със закуска. На второ място се нарежда Красна гора (Словения) с цени 22 евро на човек, следвана от Бад Гащайн (Австрия) - 27 евро. В трите долини (Франция) може да се спи за 32 евро на човек, а в италианския курорт Ливиньо - за 36 евро. 

Дългото чакане за лифт е един от проблемите в българските курорти. Капацитетът на българските курорти е голям, особено легловата ни база. Според Румен Драганов една от причините е, че собствениците на хотели не са коректни и не декларират реалната заетост на легловата си база.

"Не би трябвало да се чака за лифт, имайки предвид данните за броя декларирани нощувки на хотелите", отбелязва той. 

Вижте още: 

Банско отново е най-евтиният ски курорт