Периодът на валидност на годишната винетна такса ще се брои от датата на издаване на стикера. Ще има и 3-месечна винетка.

Периодът на валидност на годишната винетна такса, която следва да се плаща за всички пътни превозни средства от 1 януари 2018 г., независимо от категорията и държавата на регистрация, е една година, считано от деня на издаване на винетния стикер. 

Това регламентира прието от правителството постановление, с което се изменят Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират от Агенцията "Пътна инфраструктура", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена. 

От 1 януари се въвежда и нова тримесечна винетка с валидност три календарни месеца, считано от датата на издаването й, за пътни превозни средства под 3,5 тона. Нейната цена е 54 лв., или 28 евро

При определянето на тази цена е спазен принципът на пропорционалност, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване на срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена.

Продажбата на винетките за 2018 г. започва преди Коледа - от петък, съобщи на брифинг днес регионалният министър Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Той даде пример за новите годишни винетки: ако шофьор си вземе стикер на 2 март 2018 г. или на 5 май 2018 г., когато тръгва на път за празниците, то той ще важи до 1 март 2019 г. или до 4 май 2019 г.

Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г., напомнят от МРРБ.

През 2018 г. - за трета поредна година, цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. 

Това ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване

При винетките за камиони над 3,5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента. 

До 31 декември тази година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец.

В разпространителската мрежа ще бъдат над 2,1 млн. стикера, от които 900 хил. бр. са годишни за леки автомобили. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо около 4,8 млн. винетки, обясни министър Нанков.