Половината от потребителите, или всеки втори българин ще яде фалшив козунак, направен от миксове, тъй като цената е под и около 1 лев, заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, цитиран от БТА.

Според него останалите купувачи ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко.

Лъжат клиентите с боядисани козунаци за Великден 

 

Великден в планината наполовина по-евтин  

 

През настоящата година няма причина за резки промени в цените на тези изделия, посочи Бонев. Според него качествените продукти струват между 2,20 и 5,50 лева за 400 грама в зависимост от това дали имат пълнеж. Бонев апелира клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на козунака са ползвани бои и есенции. 

Предлагането на козунаци в големите вериги е все още ограничено и изборът не е голям. Великденски хляб със стафиди струва 2,19 лв. за 450 грама, а с шоколад – 2,49 лв. В малките квартални магазинчета са пуснали и по-малки разфасовки от 250 грама, а цената на подобно малко козуначе е 1,60 лв.

За поскъпването на газа експертът посочи, че това ще предизвика сериозен трус в бранша. Според него производителите ще направят всичко възможно да задържат цената на хляба, но това ще стане невъзможно, ако газта повлече и стойността на зърното, брашното и другите суровини.