През 2016 г. брутният почасов доход на жените е средно с 16.2% по-нисък от този на мъжете в Европейския съюз ( ЕС-28 ) и 16.3% в еврозоната.

В държавите членки разликата в заплащането на жените и мъжете варира с 20 процентни пункта - от 5.2% в Румъния до 25.3% в Естония. Това показват публикувани данни на Евростат по случай Деня на жената - 8 март.

Разликите в заплащането могат да бъдат анализирани и от гледна точка на заетост на непълно работно време или на пълно работно време. Информацията за това обаче не е налице за всички държави-членки на ЕС.

През 2016 г. разликата в заплащането на жените и мъжете на непълно работно време варира от -0.5% в Германия до 26.7% в Португалия.

За работещите на пълно работно време разликите в заплащането варират от 0.1% в Италия до 18.7% в Латвия.

Разликата в заплащането на жените и мъжете по принцип е много по-ниска за младите служители и се увеличава с възрастта. Тези различия по отношение на възрастовите групи обаче могат да имат различни модели в различните страни. Разликата в заплащането на жените и мъжете може да се увеличи с възрастта в резултат на прекъсвания на кариерата, които жените преживяват по време на трудовия си живот, особено по-възрастните жени.

Разбивката за различните сектори на икономиката разкрива интересни модели. Във всички държави членки на ЕС, с изключение на Испания, разликата в заплащането на мъжете и жените във финансовата и застрахователната дейност е по-висока от тази в икономиката като цяло.

През 2016 г. разликата в заплащането на жените и мъжете във финансовите и застрахователните дейности варира от 18.1% в Италия до 39.8% в Чешката република. В рамките на икономиката на бизнеса като цяло най-високата разлика в заплащането на жените и мъжете е регистрирана в Естония (25.6%) и най-ниската в Румъния (7%).

Също така е интересно да се отбележат икономическите сектори, за които значителен брой държави членки регистрират отрицателни различия между половете. Десет държави-членки регистрират негативни разлики в заплащането на мъжете и жените във водоснабдяването, канализацията, управлението на отпадъците и дейностите по възстановяване.

През 2016 г. по-голямата част от държавите членки на ЕС (за които има данни) отчитат по-голямо различие в заплащането на жените и мъжете в частния сектор, отколкото в публичния сектор.

Това може да се дължи на факта, че в рамките на публичния сектор в повечето страни служителите са защитени от колективни трудови договори и други подобни договори за определяне на възнагражденията.

Разликата в заплащането на жените и мъжете варира в частния сектор от 6.8% в Румъния до 24% в Германия, а в публичния сектор - от 6.6% в Кипър до 24.4% в Обединеното кралство.

Намаляването на разликата в заплащането на жените и мъжете е един от ключовите приоритети на политиките, свързани с пола, както на равнище ЕС, така и на национално равнище.