Mежду 20 и 30 на сто е делът на сивата икономика у нас, макар срещу нея да се работи усилено и мерките вече да дават резултати. Това обяви във Велико Търново лидерът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Според него сивата икономика в България намалява, но не с темповете, с които ни се иска. Един от серионите проблеми е недекларираната заетост.

„Това са например продавачите на семки пред стадиона. А това, което правят се счита за нормално. Независимо от всичко по отношение на прозрачността в пазара на труда сме много преди останалите държави в Европейския съюз. И в момента ЕС приключва една директива за прозрачни условия, заимствана от нас”, каза Манолов.

Според него един от най-големите проблеми на държавата е борбата с криминалната икономика, която фабрикува пенсионни права и с която се ощетява хазната за сметка на редовните пенсионери.

Той успокои още бъдещите песионери, че няма опасност пенсиите им да бъдат намалени, а при изчисляването ще се избира най-благоприятния за пенсионера вариант.

„Всички приказки, че очаквана пенсия ще се намали от 400 лв. на 130 лв са малоумни”, категоричен бе синдикалният шеф. Във Велико Търново той участва в 10-тата конференция на регионалната структура на „Подкрепа”, в работата на която се включиха делегати от цялата област.