Общо 50 български компании получиха еврофинансиране на стойност 94.1 млн. лв. за подобряване на енергийната си ефективност.

Общата стойност на връчените от Министерството на икономиката договори по процедурата „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия’’, част от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, е 195 млн. лв., като 100.7 млн. лв. са съфинансиране от самите компании.

От икономическото ведомство уточняват, че договорената до момента сума по процедурата представлява около 96% от общия бюджет по процедурата. договорените средства по цялата програма вече са на стойност 1.5 млрд. лв., или близо 64% от целия наличен ресурс.

„Важен сигнал е, че безвъзмездната помощ по процедурата е по-малко от половината от тези средства, или около 95 млн. лв. Останалите средства са самоучастие на бенефициентите – ясно доказателство, че това са конкурентни компании, инвестиращи значителни средства за своята по-добра ефективност“, коментира зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при връчването на договорите на бенефициентите, спечелили финансиране по процедурата.

По думите му благодарение на тези проекти, ще се направят подобрения в производствата като предварителните анализи са, че при някои бенефициенти това ще подобри ефективността им с десетки пъти. Съществено ще е и намаляването на вредните емисии и реализираните енергийни спестявания.

„Именно когато даваме официален старт на българското Председателство на Съвета на ЕС стартираме и поредните проекти за модернизиране на българските компании, чрез европейската безвъзмездна помощ“, каза още икономическия заместник-министър. Той пожела на бенефициентите успешно да завършат проектите, които символично стартират днес и те да ги направят още по-конкурентоспособни не само на българския, но и на европейския и световния пазар.

Освен инвестициите в ново по-енергийно ефективно оборудване в 85% от сключените договори (42 броя) се предвижда въвеждането и сертифицирането на системи за енергиен мениджмънт съгласно изискванията на международно признатия стандарт БДС EN 50001 (Energy Management Systems)/EN ISO 50001, а при тридесет от тях и на автоматизирани системи за мониторинг и контрол на енергопотреблението. 

Други 35 броя от сключилите договори по процедурата бенефициенти планират да изградят в рамките на изпълнението на проектите си системи за оползотворяване на отпадната топлина, която се генерира по време на производствения процес.

Реализацията на тези дейности се очаква да помогне на предприятията за по-доброто планиране и управление на енергийната ефективност и на използваните от тях енергийни ресурси.