След година на стабилен световен икономически растеж анализаторите прогнозират почти същото развитие на нещата за 2018 г. T.e. очакванията са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж, или т. нар. „Сценарий на Златокоска“. Ще се усеща обаче и известно присъствие на трите мечки, пише в свой анализ Reuters.

Идеята е, че всичко подсказва растеж, който ще бъде по-силен от постигнатия през 2017 г. Частично това може да се дължи на факта, че анализаторите като цяло не познаха миналата година, подценявайки икономическото представяне, особено в Еврозоната и Япония.

Международният валутен фонд (МВФ) например предвиждаше световният икономически растеж през 2017 г. да бъде 3.4%, а при развитите икономики - 1.8%. Сега показателите са преизчислени съответно на 3.6% и 2.2%. Фондът прогнозираше ръст на Еврозоната и Япония съответно 1.5% и 0.6%, а сега очакваният са за 2.1% и 1.5%.

По-бързият растеж достига близо две трети от световното население, посочи в съобщение в блога си МВФ. Това представяне обнадежди някои икономисти. Nomura е сред по-оптимистичните: "Световният растеж има далеч повече самовъзстановяващи се характеристики сега, отколкото когато и да било през последните 20-30 години“, пишат в свой анализ.

Мечките от приказката за Златокоска обаче имат навика да се появяват. Има множество потенциални политически и икономически рискове за статуквото. Както в приказката обаче нека бъдат само три: централни банки, търговия и "балони".

В първия случай опасността е, че ще бъде предприета грешна политика, която ще притисне длъжниците. Втората опасност се свърза с подновения американски протекционизъм или недоволството от китайския износ, предизвикващо ответни задушаващи търговията бариери. Третият случай е свързан с неочакваните загуби на пазара, които намаляват разходите и търсенето.

Първа опасност 

Част от тазгодишния световен икономически успех се обяснява със съчетаването на извънредно либерални парични мерки и компетентното управление на централните банки в опитите им да отучат света от досегашната щедрост.

През 2018 г. Федералният резерв на САЩ се готви за още три вдигания на лихвите, Европейската централна банка бавно съкращава програмата си за изкупуване на активи, а Китай повишава лихвите.

Всичко това е внимателно отчетено от хората, взимащи решенията. Но могат и да бъдат допуснати грешки, а всяка значима смяна на скоростите крие опасност да доведе до рязко намаляване на разходите на потребителите и компаниите.

Непокритите корпоративни задължения в САЩ например възлизат на близо 8.8 трлн. долара, според Sifma - организация, обединяваща компании, занимаващи се с ценни книжа. Дългът се е повишил с 35% от 2010 г. и е значим двигател за корпоративното разрастване.

Рисковете за финансовата стабилност представляват по-голяма заплаха за продължаването на цикъла на растежа, отколкото рисковете, свързани със стабилността на цените, пише в прогнозата си за 2018 г. Четан Айя, един от ръководителите на отдела за световна икономика в Morgan Stanley. Според него американските корпорации са най-уязвими от по-високите лихви.

Това означава, че затягането на политиката на централната банка, за да ограничи прекалено силния растеж или инфлационните рискове, създава недостиг на кредитиране и поради това Вашингтон, Франкфурт, Пекин и Токио са предпазливи.

Втора опасност

Предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. бе обсипвана с реториката "Америка на първо място" и солидна порция войнственост към другите страни.

Вече на власт, администрацията на Тръмп направи няколко неща в защита на интереса на САЩ, които разстроиха привържениците на мултилатерализма. Например администрацията започна разследване на вноса на стомана, блокира назначаването на съдии в Световната търговска организация и изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), в което сега членуват 11 държави.

Други мерки не напреднаха чак толкова - по-специално заплахата да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), както и да постави на колене Китай заради, както твърди, нечестни търговски практики.

Търговският дефицит на САЩ обаче се е увеличил до 43.5 млрд. долара въпреки подкрепяния от растежа американски износ. Дефицитът на САЩ с Китай леко е спаднал, но все още е 34.6 млрд. долара в полза на Пекин.

Огромният търговски дефицит трябва да бъде намален бързо, заяви в Twitter Тръмп след пътуване до Азия през ноември.

Ако реториката се превърне в реалност, икономическият климат на 2018 г. бързо ще отчете понижение на температурите.

Според американския частен институт Conference board икономическото присъствие на Китай в САЩ е пет пъти по-голямо, отколкото американското в Китай. Това означава, че въвеждането на търговски бариери може да удари растежа на Китай, който пък допринася доста за богатството на страни износителки като Германия. Това далеч не е само въпрос между САЩ и Китай: Световната банка оценява, че световната търговия представлява 52% от световния брутен вътрешен продукт, което е над два пъти повече, отколкото през последните 50 години.

Трета опасност

Балоните се предвиждат трудно, докато не изскочат (има тенденция да се казва, "този път е различно, докато не стане ясно, че не е). Ако обаче икономистите са научили нещо за финансовите сривове този век, то е, че те завличат почти всичко със себе си.

Според оценка на Световната банка световният растеж се е забавил от 4.4% през 2000 г. до около 1.9% през 2001 г., когато се пръсна балонът dot com, а финансовата криза предизвика рязко понижение на икономическия растеж - от 4.3% през 2007 г. до свиване от 1.7% през 2009 г.

Внезапните загуби на финансови инструменти карат компаниите да ограничат разходите си, което води до спад на растежа, закриване на работни места и изпадане в неплатежоспособност.

Има много примери за активи, които отчитат постоянен и рязък скок през изминалата година: поразяващото поскъпване на биткойна е най-очевидният пример.

Албърт Едуърдс, специалист по въпросите на стратегиите от Societe Generale винаги е нащрек за появата на балони. Според него като се има предвид, че фондовите пазари са в стратосферата, няма да е необходимо много време за преобръщане на нещата.

Може да се окаже нещо толкова скучно, колкото неочаквано слаба печалба, предполага той.