България излиза от рисковата група на страните от ЕС с прекомерни макроикономически дисбаланси, в която престоя през последните три години.

През 2018 г. обаче страната ни ще продължи да бъде наблюдавана от Брюксел заради слабости във финансовия сектор и относително високата фирмена задлъжнялост. Това става ясно от публикувания вчера годишен доклад на Европейската комисия с препоръки към икономическите политики на държавите членки. 

България попадна в черната група на държавите с прекомерни икономически неравновесия през 2015 г. заради банковата криза след фалита на КТБ. Сега Брюксел отчита, че вече са предприети мерки за затягане на надзора върху финансовите институции и за намаляване на риска от сделки и кредитиране на свързани лица.

Необходими обаче са усилия срещу надценяването на активите на финансовите институции, при което те заобикалят изискванията да заделят адекватни провизии, препоръчва Еврокомисията. При пенсионните фондове пък трябва да се обърне повече внимание на концентрацията на инвестиции и на сложната, кръстосана собственост. 

Въпреки стабилното възстановяване на пазара на труда според ЕК структурните предизвикателства остават. Недекларираният труд продължава да изкривява пазара. Младежите, нискоквалифицираните лица, ромите и населението от селските райони са изправени пред особени трудности при навлизането в пазара на труда, а мерките, които трябва да предложат заетост и квалификация на търсещите работа, не са достатъчно развити, отбелязва комисията. 

Брюксел предупреждава, че бързото покачване на заплатите, ако то не върви успоредно с ръст на производителността, води до риск от загуба на конкурентоспособност. Минималната заплата в страната продължава да се определя без прозрачен механизъм, критикува докладът. 

Здравеопазването и образованието пък са посочени като сфери, в които все още не се забелязва напредък.

От тази година в докладите с препоръки към икономическите политики на страните членки вече се следят и показатели по приетия наскоро Европейски стълб за социалните права. Става дума за 12 индикатора, свързани с равенството и достъпа до пазара на труда, условията на труд и социалната защита. По пет от тези показатели страната ни е в критична ситуация.

Така например делът на хората в риск от бедност и социално изключване надхвърля 40%, процентът на младежите, които нито учат, нито търсят работа, е над 18%, а доходите на 20% най-богати в страната надвишават 8 пъти доходите на 20% най-бедни.

Освен това България сериозно изостава по дигитални умения на работната ръка и ефект от социалните помощи.