Европейската комисия (ЕК) представи своя втори за годината доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, както и по съдебната реформа, борбата с корупцията и в борбата срещу организираната престъпност.

Документът включва общо 17 препоръки към страната ни, като седем от тях са свързани с борбата срещу корупцията, тъй като България е най-корумпираната в ЕС според данни на организацията Transparency International.

Относно корупцията по високите етажи на властта ЕК препоръчва да се приеме нова нормативна уредба относно борбата с корупцията в съответствие с целите, изложени в стратегията за борба с корупцията, и да се осигури прилагането на тази уредба. За целта трябва да се създаде ефективен орган за борба с корупцията. България също така трябва да приеме и осъществи реформа на Закона за администрацията, като целта на тази реформа трябва да е укрепване на вътрешните инспекторати в държавната администрация.

Друга препоръка в представения доклад е изготвяне на пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост. ЕК препоръчва и създаване на механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта, за които вече има информация в общественото пространство. 

„При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения. Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието следва да докладват за постановените осъдителни присъди, както и за изпълнението на наказанията”, пише в доклада.

За справяне с корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите, Европейската комисия препоръчва:

- да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки и върху свързаните с тях последващи действия, включително върху последващите проверки, както и във връзка с разкритите случаи на конфликт на интереси или корупция и коригиращите мерки за отстраняване на установените пропуски;

- да бъдат въведени основани на риска мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови сектори в рамките на държавната администрация, като се черпи вдъхновение от постиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени усилията в Министерството на вътрешните работи;

- да се създаде механизъм за публично отчитане на напредъка по изпълнението националната стратегия за борба с корупцията за оставащата част от периода на изпълнение на стратегията.

В новия доклад за страната ни присъстват още редица препоръки, включително за осигуряване на независима съдебна власт, за подобряване на нормативната уредба и за продължаване на съдебната реформа.

„Както беше отбелязано в доклада от 2017 г, политическата нестабилност през годините оказа отрицателно въздействие върху капацитета за реформа. През май встъпи в длъжност ново правителство. При наличието на новото правителство бе възобновена работата по различните направления, в които предишното правителство беше осъществявало дейност през 2016 г., което позволи на реформите да продължат с известна степен на приемственост в политиката чрез поемане на работата от предишното правителство”, гласи документът.

Като цяло ЕК по повечето точки в доклада обобщава, че страната ни е постигнала значителен напредък.

„Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще. Комисията приканва България да предприеме необходимите действия и да изпълни всички препоръки, а към края на 2018 г. ще оцени отново постигнатия напредък”, завършва докладът.