Електронното правителство може още да е мъглява концепция, но с помощта на електронен подпис всеки може да си спести част от времето и нервите, които неминуемо хаби в процеса на общуване с държавната и общинските администрации и да гарантира сигурността на личната си кореспонденция. 

Електронният подпис е специален сертификат, който прикачате към подадените от вас файлове или нареждания за услуги, така, че насрещната страна знае кой ги изпраща. На практика той замества вашето присъствие на място, защото съдържа в себе си всичките ви лични данни. Задейства се само с код, който вие знаете, така че има висока степен на сигурност.

Пет доставчика на услугата

Плановете на държавата са един ден всички граждани да имат лични карти, в които да се съдържат тези данни, така че те да се използват и в електронния обмен на документи. Но процесът дори още не е започнал . Затова може да си купите електронен подпис от някой от сертифицираните доставчици.

Компаниите, които предоставят услугата у нас, се лицензират от Комисията за регулиране на съобщенията. Те са пет на брой - “Банксервиз”, “Информационно обслужване”, “Инфонотари”, “Спектър” и СЕП-България.

Електронният подпис е специален код, вграден в чип, който на външен вид е същият като SIM картата за мобилния телефон или чипа на новите банкови карти. Той се поставя в малък, приличащ на флашка четец и през USB порт се включва към компютъра. Има и четци, при които сертификатът е вграден. 

За да работи електронният подпис на компютрите, на които се използва, трябва да е инсталиран специален софтуер, който се предоставя от доставчика на услугата обикновено на компактдиск. Но няма проблем да го заредите и от сайта на компанията. С помощта на този софтуер вие може да променяте PIN-а на картата, както и да я разблокирате с втори код, който ви е даден от доставчика.

Така може да носите със себе си четеца и картата навсякъде и когато ви потрябва, го включвате в компютъра и го използвате. Ако на машината няма нужния софтуер, го изтегляте от интернет и го инсталирате. И когато влезете в някое приложение, където трябва да използвате електронния подпис, обикновено се отваря прозорец, в който виждате трите имена, периодът на валидност и други данни и потвърждавате, че сте вие. След това въвеждате PIN-а и операцията се извършва.

Струва около 60 лева

Колко струва? Като за начало ви трябва пълен комплект - сертификат, карта и четец. Цените при различните доставчици са около 60 лева. В “Информационно обслужване”, където услугата се нарича StampIT, комплектът с едногодишен абонамент струва 63,60 лева. При “Банксервиз” (B-Trust), е 67,20 лева. “Инфонотари” (Q Sign) иска 66 лв. за комплект. При “Спектър” цената е 71 лева. Най-евтин е комплектът при СЕП-България (eSign), където излиза 54 лева. Там сертификатът е вграден в четящото устройство - т.нар. токен, а не е поставен на отделна карта. Тези цени са за граждани. Ако искате сертификатът да е за фирма, стойностите са около два пъти по-високи.

За да купите сертификат, трябва да подадете заявление и да подпишете договор с доставчика на услугите. Това може да стане както в офис на място, така и по пощата чрез образци на документи, които изтегляте от сайтовете на компаниите.

Но за да получите подписа, трябва или да го вземете сам с представяне на документ за самоличност, или да изпратите нотариално заверено копие на личната си карта. При изпращане по пощата на документите те трябва да са заверени от нотариус. Преди да изтече срокът за действие на вашия сертификат, трябва да подадете заявление за неговото продължаване. За една година таксата е 18 лева.

Още от самото начало при издаването на сертификата може да поискате той да е с по-дълъг от година срок. Така излиза по-евтино.

В БЪДЕЩЕ ВСЕКИ ЩЕ ИМА Е-ПАСПОРТ

Порталът на електронното управление egov.bg още е в експериментална фаза и при влизане в него ви посреща предупредителен прозорец, но в бъдеще той ще обедини всички електронни услуги на държавната и общинските администрации.

Предвижда се достъпът до портала да става както с универсален електронен подпис, така и с новия документ за електронна самоличност, който ще могат да си извадят всички българи на възраст над 14 години. Е-паспортът ще има срок на действие 3 години и се очаква цената му да е по-ниска от тази на сега използваните електронни подписи - около 30 лева.

Но докато заработи системата, различни ведомства вече предлагат услуги с електронен подпис както за фирми, така и за граждани. НАП, НОИ и Агенция “Митници” са с най-богат набор от предлагани услуги. Например с него можете да подпишете годишната си данъчна декларация, да направите справка за осигурителни и здравни вноски или да подадете жалба към институциите. А целият обмен на фирмени документи с Агенцията по вписванията става само с цифров сертификат. Хората могат да проверяват всички фирмени данни също с електронен подпис. Много удобна и все по-актуална услуга е и смяната на адрес за участие в изборите, която правите на сайта на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО).

Повечето банки имат изискване за електронен подпис, за да предоставят пълен набор от услуги при т.нар. електронно банкиране. Въпреки че някои трезори имат и собствени сертификати, използването им е свързано с въвеждане на допълнителен код, който получавате с SMS или чрез набор от кодове, който ви е представен допълнително.
Освен това сертификатът за всяка банка е различен, така че ако имате сметки в няколко банки и искате да ги използвате едновременно, това става по-удобно с електронния подпис, който трябва само да регистрирате в съответната банкова система.