За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които земеделското министерство подготвя, съобщи ресорният министър Румен Порожанов пред Би Ти Ви.

От Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) обясниха за „Монитор“, че в момента има незадължителен стандарт за производство на месни продукти и всяка фирма може да ги спазва.

Главният експерт в браншовата организация Диляна Попова съобщи, че в сряда е получено писмо от земеделското министерство асоциацията да определи своите представители в работна група по подготовка на проект за наредба за месните продукти. „Групата тепърва ще се събира и

ще уточнява за кои месни продукти ще се отнася

документът и какво точно ще включва. За птичите продукти и млечните вече има регламент кой от тях може да се казва млечен или пилешки, а за месните - няма“, добави Попова.

„Някои европейски държави са си изготвили техни национални нормативни документи“, обясни експертът от АМБ. „В България съществува утвърденият стандарт „Стара планина“ за 20 месни продукта и за него са използвани рецептите по БДС, който до 1998 г. бе задължителен. В него е записано, че кренвиршите трябва да се приготвят само от свинско месо, като съдържанието му е 82%“, уточни тя и обясни разликата процентите с предложеното от министър Порожанов с ползването на опита на други страни в ЕС.

По думите й в Германия има Кодекс на месните продукти. Сега от МЗХГ са поели ангажимент да го преведат, но той касае само определени асортименти. Посочен е например само съставът на вурстчето, но не са фиксирани проценти на месното съдържание

Диляна Попова съобщи още и за началото на разработването на

стандарт за още 5 месни продукта.

„Причината е, че има разминаване между изискванията на земеделското и здравното министерство за наредбите за храненето на децата - от 3 до 7 годишна възраст и в училищните столове. От МЗ искат децата да се хранят с мляно месо, при което да преобладава телешкото. Когато е смес със свинско, то телешкото трябва да е поне 60% от нея. Засега нямаме такъв утвърден стандарт. Другата наредба на земеделското министерство само е указано, че децата трябва да се хранят по утвърден стандарт. Новият стандарт за детското хранене ще разработваме съвместно с експерти от БАБХ и той ще бъде утвърден от изпълнителния директор на агенцията“, уточни Попова за „Монитор“.

Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната фирма заяви, че подкрепя предложението за определяне какъв да е делът на месото в продуктите. Според него въпросът е дали да избираме качествени или евтини храни. По думите му с всяка изминала година потребителската култура на хората се увеличава и те се интересуват какво съдържат продуктите, които купуват.

Относно проблема с двойния стандарт земеделският министър Румен Порожанов пък обясни, че ръководеното от него ведомство

води преговори с големите търговски вериги.

„Предстои подписването на меморандум, с който "да урегулираме принципно тези теми", каза Порожанов и припомни случаите с бебешките храни, които се продават много по-скъпо в България, отколкото в Австрия и Германия.