Много хора притежават наследени земеделски земи в отдалечени селски райони. Голяма част от тези собственици не знаят какво се случва с техните имоти. Вероятно всеки от тях се пита дали някой ги обработва и биха ли могли да претендират за рента от минали години. И дори по-лошо – дали кооператорът може да ги придобие по давност.

Първата стъпка е да се направи справка в ОСЗ (Общинска служба „Земеделие“ – бивша Поземлена комисия) по местонахождение на нивите. Това е съветът на адвокат Антоанета Ненова. ОСЗ поддържат регистър на арендаторите, които обработват земите в района. Оттам ще кажат кой обработва конкретните ниви, ако има такъв. 

Арендаторите са длъжни да представят в регистъра на ОСЗ писмен договор за аренда/наем, подписан със собствениците, обяснява юристът. Може да се претендира рента, ако се окаже, че земите се обработват. 

По думите на Ненова приблизителният размер на рентата е около 30-40-50 лева на декар годишно в зависимост от категорията на земята и от уговорката между страните. Точният размер на рентата се установява посредством съдебна експертиза в хода на дело.

Трябва да се има предвид, че е възможно кооператорът да придобие земите по давност. За целта трябва да докаже със свидетели, че ги е владял минимум 10 години. Собственикът на земята трябва да сключи договор за аренда. Именно той би доказал, че кооператорът не е владял земята, а само я е ползвал.

Щом земите се обработват от кооператор, техният собственик най-вероятно получава или част от продукцията, или паричен еквивалент, коментира консултант Александър Руменов. В първия случай, при получаване на договорената част от продукцията, трябва да се изисква разписка за получено количество продукция, подпечатана с печата на кооперацията и подписана от председателя й. 

Във втория случай трябва да се настоява парите да се превеждат по банков път. В авизото като основание за плащане следва да бъде посочено или „рента“ или „арендно плащане“, съветва експертът. 

По този начин при евентуален последващ процес собственикът ще може да обори твърденията на кооператора за 10-годишно давностно владение. При това положение именно горните документи ще посочат, че обработването на земята е било въз основа на уговорка между двамата, дори и да няма подписан аренден договор.

Земеделската земя е най-рентабилна инвестиция заради субсидиите, твърди е брокер Наско Доков. Друг негов колега е на мнение, че най-добре е да се инвестира с земеделска земя с възможност за разсаждане на плодни дръвчета. Затова, ако имате наследена земеделска земя, за която сте забравили, потърсете я. Тя е възможност за неочаквани допълнителни доходи, а парите никога не са излишни.

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.