Динамиката на пазара на труда е е голяма, но ако има трайна тенденция, тя е, че хора за работа все по-трудно се намират. 

Тази констатация се потвърждава от годишния анализ на международната компания за персонал "Менпауър" (ManpowerGroup). Той ясно показва, че облаците продължават да се сгъстяват, тъй като сред общо 43 държави България вече е в Топ 5 на страните, в които има най-големи трудности за наемането на хора.

Къде стяга обувката

За българските работодатели проблемът с кадри се задълбочава. През тази година 68% от запитаните са казали, че срещат затруднения да открият точните служители, през 2016 г. такъв отговор са дали 62%, докато през 2011 г. - 42%. Освен това колкото по-големи са компаниите, толкова по-трудно е да намерят нужните попълнения. При фирми с над 250 души персонал – 81% твърдят, че недостигът на квалифицирани служители е пречка в развитието на бизнеса им, а в микрофирмите до 10 души - 52%. Вероятно това е свързано и с факта, че един служител по-лесно се намира, коментира Надя Василева, доскорошен управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия, а сега посланик на бранда Менпауър и президент на БГ Стафинг, част от World Employment Confederation.

Най-търсените професии

Електроженисти, механици и като цяло хора, които се занимават с техническа поддръжка на машини най-лесно ще намерят работа, тъй като оглавяват класацията на професиите, за които има най-голям дефицит. На второ място са инженерите. През 90-те години те станаха излишни, сега отново са нужни, но вече две десетилетия има отлив от тези професии в световен мащаб. Такива кадри трудно се подготвят и са им нужни години практика, докато станат наистина добри специалисти. Номер три по недостиг са шофьорите. Следват кадрите за хотели и ресторанти. Едно от изискванията към тях е да говорят чужди езици. Но ако имат всички нужни умения, те на практика може да работят навсякъде по света. Хора с добро владеене на езици са търсени и от аутсорсинг индустрията, където обикновено се радват и на по-високо заплащане, уточнява Надя Василева. Номер пет са здравните специалисти – лекари и медицински сестри. Те са  търсени и в чужбина, но за разлика от България там са и по-добре платени.

Дефицит

В класацията на най-дефицитните професии следват IT специалистите. Търговските представители също са сред най-търсените. Под номер осем са добрите мениджъри и директори, за които в момента има „глад”. „По-младото поколение бяга от длъжности с висока отговорност. Те искат да дишат по-свободно и търсят баланса между работа и личен живот, ако ще са хора на наемния труд.  Станат ли предприемачи обаче, са готови на повече жертви”, показват наблюденията на Надя Василева. Предизвикателство е да намерите и офис служители - лични асистенти и рецепционисти. Това е ключова професия, важна за успеха на хората на върха в компанията. Изискват се много качества и умения, натоварването е голямо и затова интересът към подобна позиция е слаб. На десето място са счетоводители и финансисти, търсят се сертифицирани одитори и финансови анализатори. Под номер 10 през миналата година са били IT специалистите, сега те са четири позиции по-напред, вероятно защото сега има повече проекти, в които са нужни.

Има ли изход

Решението на проблема е свързано с квалификация и преквалификация – по възможност към някоя от най-търсените професии. Работодателите сочат липсата на кандидати като основна причина за трудното намиране на нужните хора. Отмина времето, когато на една обява за работа откликваха над 200 кандидати. Сега броят на желаещите е поне 20 пъти по-малък, посочва Надя Василева. Причините за тази неблагоприятна картина според нея се коренят в демографския срив и отворения пазар, който позволява хората да отидат да работят зад граница за по-високо заплащане. Част от недостига може да се компенсира чрез внос на квалифицирани кадри.

Ключ

Работодателите трябва да са по-търпеливи и по-гъвкави, те биха могли чрез подходящи вътрешни обучения да развият уменията на своите служители. За да преобърнат негативния тренд с работната сила, трябва да повишат или да променят квалификацията на служителите си, като същевременно намерят и начини да ги мотивират да работят по-добре. В тази ситуация компаниите трябва да се грижат и за задържането на парсонала, смята Надя Василева. Според нея хората може да бъдат обвързвани чрез договори за 2, 3 или 5 години, ако са преминали обучения за сметка на работодателя. Но е задължително да се мисли за преминаване на разнообразни и по-подходящи за тях позиции в други звена на фирмата, както и да им се предоставят възможности за кариерно израстване.