В България бизнес се прави все по-трудно. Това е изводът, който се налага от обявените резултати в класацията на Световната банка за 190 държави и последния доклад "Правене на бизнес", публикуван във Вашингтон късно във вторник.

Страната ни изпадна с една позиция в сравнение с миналата година и се класира на 39-о място с една-единствена проведена реформа. При това тя няма пряко отношение към по-добрите условия за предприемачеството. 

Става дума за напредък в надеждността на енергийните доставки - въведена е автоматична система за управление в енергетиката, контрол и събиране на данни. За сметка на това по-големият проблем - трудностите при свързването на нови обекти към ел. мрежата, остава нерешен, пише в констатациите на доклада. В категорията "Свързване с електрическата мрежа" България е на 104-то място. 

Слабо е и представянето ни при плащането на данъци - 83-то място. При започването на нов бизнес сме на 82-ра позиция. По издаване на строителни разрешителни България е на 48-о място, по регистриране на собственост - на 60-о, по спазването на договори - 49, а по уреждане на неплатежоспособност - на 48-о.

България се класира пред икономиките на Хърватска, Кипър, Гърция, Израел и Италия. Страните в Европа и Централна Азия са начело в класацията за подобряване на бизнес средата. Във всички 25 икономики на региона са предприети общо 57 реформи през последната година. 

Любопитното е, че спрямо България, две бивши югославски републики отчитат много добри резултати - Сърбия и Македония. Сърбия е в топ 10 на страните в регион "Европа и Централна Азия" с най-много подобрения на бизнес средата. Тук попадат още държави като Казахстан, Беларус и Грузия. Например Казахстан води за втора поредна година в световната класация със 7 проведени реформи. 

Македония пък е напреднала благодарение на това, че един предприемач започва бизнес страната за 2 дни, а средно в другите страни в региона това отнема 10 дни.

България се представя най-добре по отношение на защитата на миноритарните инвеститори, където е класирана на 13-о място, въпреки че и в този показател пада с три позиции от класирането през миналата година. Добри са позициите ни в трансграничната търговия - 21-во място, а в получаването на кредити сме на 32-ро място.
ТОП 10

В топ 10 на класацията след първенеца Нова Зеландия се нареждат Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония. На последното 190-о място място в класацията е Сомалия в компанията на Еритрея (189) и Либия (188).