Жените получават средно с 16% по-ниски заплати от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко представителки на нежния пол.

Това сочат последни данни от публикацията на Евростат „Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет“. Значителна разлика се забелязва дори в развити страни като Естония, Чехия, Германия и Австрия - над 20%.

Животът на хората е изпълнен с множество важни събития, като започване на училище, напускане на бащината къща и изграждане на кариера, сключване на брак, деца, пенсиониране.

По отношение на образование, кариера и възнаграждение, но също и грижа за деца, здравни и хранителни навици, културни, спортни и интернет занимания, има огромни различния между жените и мъжете, както и между ЕС страните.

Сред работещите на непълно работно време за 2016 г. в ЕС жените заемат дял от 32%, докато мъжете са само 9%. Най-много работещи жени на непълен ден има в Холандия- 77%, Австрия - 47%, Германия- 46%, докато мъжете, класифицирани в същата категория, са най-много в Холандия - 26% и Дания - 17%. В България процентът на хората, назначени на непълен работен ден е само 2%.

В Гърция пък се наблюдава най-съществена разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете- съответно 28.1% и 19.9%, а в Испания- 21.4% при жените и 18.1% при мъжете.

Дамите в Евросъюза, които за завършили висше образование са над 30%, докато господата с диплома са 29 на сто.

Освен това представителките на нежния пол стават по-рано самостоятелни- средно на 25 години вече напускат дома на родителите си, а при представителите на силния пол това се случва 2 години по-късно.

Статистиката показва още, че самотните майки са цели седем пъти повече в сравнение със самотните бащи.

По-голяма част от дамите отделят от свободното си време за четене на книги, концерти и културни мероприятия на фона на мъжете. Не е изненадващо, че 79% от жените връщат домакинска работа ежедневно, докато от мъжете го правят само 34%.

По-малко господа отделят внимание на здравето си и доказателство е това, че 57% от представителите на мъжкото съсловие в ЕС е с наднормено тегло. При жените този процент е 44.