Ние смятаме, че както всички превозни средства над 3,5 тона, така и автобусите трябва да плащат тол такси.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред журналисти в МС, след като съобщи, че днес, с постановление на МС, е била приета тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Винетните такси остават непроменени за пътните превозни средства до 3,5 тона, приети са били таксите за превозни средства от 3,5 тона нагоре, като с тарифата се въвежда справедлив модел за таксуване на пътните превозни средства - които рушат повече, да плащат повече, каза министърът.

Тя посочи, че толтаксите са обвързани и с екологичната категория на превозното средство, и с класа, и категорията на пътя - магистрали, първи и частично втори клас пътища.

Ще продължи ли нощният транспорт в София

Тарифите са окончателните, на които се спряхме след множество разговори с превозвачите, заседание на Обществения консултативен съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Направили сме сериозни отстъпки от първоначалния вариант на тарифи, който беше представен за обсъждане в Съвета, и нашето мнение е, че сме направили разумните отстъпки, и тарифите, които предлагаме, са оптималният вариант, с който трябва да бъде заплащано преминаването по републиканската пътна мрежа за всички превозни средства над 3,5 тона, коментира министърът.

istock
istock

Проблемите на автобусните превозвачи, свързани с нерегламентираните превози и дългосрочните договори с общините, които не могат да бъдат променени, не трябва да бъдат решавани през заплащането на такса за преминаване по републиканската пътна мрежа, а да се намери тяхното решение в други нормативни документи, коментира министърът в отговор на журналистически въпрос.

Оставаме без автобуси заради протест

По думите й, вероятно може да бъде намерен и вариант с форсмажорно обстоятелство по Закона за обществените поръчки, за да може да се анексират дългосрочните договори с възложителите за извършване на превози, както и да се предприемат действия за ограничаване на нерегламентираните превози.

Вярвам, че въвеждането на толсистемата ще даде възможност за натрупване на средства, които са необходими за ремонт на пътната мрежа, допълни Аврамова и увери, че до 1 март 2020 г. ще има въведена толсистема.

За кои пътища ще се плаща тол такса (Вижте картата)


Днес, с постановление на МС, са отпуснати на община Перник обещаните средства за реконструкция на пречиствателната станция за питейни води - около 3 млн. лева, които са за осигуряване на добро пречистване на водата, ако се наложи да се ползва част от "мъртвия обем" на язовир "Студена, съобщи още Петя Аврамова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg