Над един милион електронни винетки изтичат до края на януари. Още в първите дни на 2020 година винетките на над 14 000 автомобила изтичат.

Засега няма сериозен наплив за закупуване на нови, но тепърва се очаква такъв.

Затова от Агенция „Пътна инфрастрктура” се надяват системата да издържи и да няма сривове, както беше в началото на миналата година. В нея се въвеждат и подобрения.

Над 80 000 шофьори са били санкционирани през миналата година за липса на валидна винетка. За да са наясно водачите, че скоро могат да се превърнат в нарушители ако не я подновят, от АПИ съветват да направят проверка.

Над 14 хил. годишни е-винетки изтичат в първия ден на 2020г.

“Mогат да проверят това по различни начини. Чрез сайта или на терминалите за самообслужване”, обясни проф. Олег Асенов от АПИ.

Голяма част от шофьорите нямат представа до кога важи разрешителното за ползване на пътната мрежа.

винетки

Нова винетка може да се закупи от пощата, от машина за самообслужване  или на касата в бензиностанция. Повечето обаче предлагат услугата само по банков път.

Когато решат да си купят, шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни как въвеждат регистрационния номер.

Каква е печалбата от е-винетки за изминалата година

„Това се прави веднъж в годината, всеки може да отдели 2 минути. Малко повече спокойствие и концентрация , за да може да си закупи винетка и цялата година да ползва пътната мрежа”, каза още проф. Олег Асенов.

При по-сериозна натовареност от Агенцията са готови да пренасочват мощност там, където е необходимо. Но предупреждават:

„Винаги е възможно по някава причина и някакво форсмажорно събитие за малък период от време системата да не бъде достъпна”, обясни Асенов.

Цените през тази година остават непроменени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg