Ново повишение на таксите от тази есен обявиха някои банки. Поскъпват услуги като теглене и внасяне на пари, откриване на разплащателна сметка или платежна сметка. Други банки предстои да повишат таксите си от следващия месец. Данни на сайт за сравняване на банкови такси показват сериозни разлики в таксите, които взимат различните банки у нас. за откриване на сметка таксите на банките у нас варират от 0 лева до 8 лева.

Сериозна разлика има и в сумите, които взимат от клиентите си за закриване на сметка – някой не събират такса за това, а други взимат по 10 лева, а една банка дори взима 14 лева. За месечното обслужване на сметка банките събират от 0 лева до 5,49 лева.  

Редица банки вече обявиха, че предстои ново повишаване на таксите им. Така например Общинска банка повишава от 1 ноември таксата за откриване на разплащателна сметка без издаване на дебитна карта към нея от 2 лева на 3 лева. С лев отгоре ще струва и откриването й, ако има издадена карта и клиентите вече ще плащат по 2 лева, вместо по 1 лев. Досега за откриване на платежна сметка банката не взимаше такса, но от 1 ноември ще събира по 2 лева, ако няма карта, и по 1 лева, ако има.

За теглене от банкомат на банката таксата става 30 стотинки, а от такъв на друга банка – 1,50 лева. Повишава се и таксата за внасяне на пари в брой, като за суми до 3000 лева таксата става 1,50 лева при 1 лева досега. Повече ще ви вземат и ако решите да теглите суми в брой от разплащателна сметка без карта, като таксата става 0,50% върху сумата, но не по-малко от 5 лева. Досега тя беше 0,45% върху сумата, но минимум 4 лева.

ОББ също вдига таксите за физически лица, но от 15 ноември. Откриването на разплащателна сметка на гише в банката става 5 лева, ако не се издава дебитна карта към нея, при 2 лева сега. За внасянето на суми до 2000 лева на каса банката ще взима по 2 лева.

Поредно увеличение на банковите такси

Сега таксата е 1 лев такса за суми до 3000 лева. Поскъпва и тегленето на пари от банкомат. Ако е на друга банка,  таксата става 1,30  лева, при  1,20 лв. сега. По 1 лев ще взима  вече банката за проверка на баланс по сметка, независимо дали го правите на банкомат на ОББ или на друга банка.

istock
istock

И “Уникредит Булбанк” повишава някои такси за граждани, но от 18 октомври. В момента таксата за откриване на разплащателна сметка е 8 лв., но ако е с дебитна карта е само 2 лв. От 18 октомври таксата става 8 лв. без значение дали имате дебитна карта или не.

Нови такси въвежда и КВС от 15 ноември. По-скъпо ще струва тегленето на суми до 2000 лв. в брой от граждани на каса в офис на банката. В момента таксата е 0,5% от сумата, но не по-малко от 6 лв. А за суми над 2000 лв. таксата е 0,7% върху горницата над 2000 лв. След промените без значение от размера на сумата таксата става 0,6%, но не по-малко от 6 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg