Когато един бизнес може да вдигне цените, ще вдигне цените. Всеки бизнес, когато види възможност, се възползва от нея. Това каза пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев относно обявеното поредно вдигане на банкови такси.

Все още голяма част от потребителите са съсредоточени в традиционните финанси и затова на банките им е лесно да наложат това, отбеляза той и допълни, че втората причина е свързана с инфлацията.

По думите му през 2024 г. на правителството ще му е още по-трудно да поддържа 3% дефицит.

"Най-вероятно заради неизпълнение на капиталовата програма, ще влезем в тези 3% дефицит за тази година, но поддържането му ще е доста по-трудно за следващата", изтъкна той и посочи като една от причините увеличените заплати в публичния сектор и ръста на пенсиите.

"Дали бюджетът ще бъде част от политическия разказ по време на предизборната кампания? То вече се случва. Вече е част от този политически разговор", смята Панчев.

Банките вдигат двойно някои такси

Относно забраната за внос на украинско зърно Стоян Панчев коментира, че и парламентът, и правителството са изправени пред труден избор – "сложен политически въпрос, особено преди изборите, особено когато става въпрос за земеделски производители, които са добре организирани".

istock
istock

По темата с диференцираните ставки на ДДС за конкретни бизнеси в предаването "Преди всички" Панчев заяви, че изключенията за ресторантьорите например са били дадени заради пандемията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg