Цените, които имаше до днес бензинът и дизелът в България, бяха с около 1 лев по-ниски от всички околни страни и на практика най-ниските в цяла Европа. Затова трябваше да се запази дерогацията, а когато тръгнеше да изтича срокът, трябваше да се иска нова.

Това коментира пред Радио "Фокус" енергийният експерт Явор Куюмджиев по повод решението на Парламента, в което България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол.

Куюмджиев обърна внимание, че само за месец цената на дизела се е покачила с 15 стотинки:

"Точно преди един месец средната цена на дизела в България е била 2,74 лева, днешната средна цена е 2,89 лева".

Газта поскъпна с близо 30 на сто, дизелът – с 9% за месец

По думите му сега съществуват рискове, но те не са геополитически:

"Очевидно сме в лагера на свободния свят и Русия не е там. Ние сме взели нашето геополитическо решение много отдавна. Просто не смятам, че трябва българските граждани да плащат скъпа цена за това. Не го разбирам, но е така. Що се касае до корпоративни риск – имаме светлия пример отпреди година и нещо на друга рафинерия на "Лукойл“, която се намираше в Италия. Под подобен натиск, с назначаване на особен управител, накрая рафинерията беше продадена на кипърска офшорка и вече не е ясно кой стои зад нея. Вместо да имаме прозрачен собственик – швейцарска компания, може да осъмнем един ден и собственикът на рафинерията да е регистриран в Белис. Не мога да преценя, но това вече се случи в Италия."

istock
istock

Според енергийният експерт проблемите са в няколко посоки:

"През Босфора не могат да преминават големи танкери. Има огромна разлика в това дали ще транспортираш един 200 000-тонен танкер, който си плува в Черно море само. За да ги заместят тези 200 000 тона с примерно 5 танкера по 40 000 тона, самият транспорт се оскъпява. Оттам нататък се започва една трудна логистика. Ако примерно Босфорът е задръстен, трябва да се изчака 5, 6, 10 дена.

Как се проверят нашите бензиностанции

Няма откъде, освен през Босфора с малки танкери. Другаде – няма откъде. Така че задръстванията в Босфора – сега дали ще дойде от Саудитска Арабия, от Венецуела, от Алжир, няма никакво значение. Но за този един месец аз не съм убеден докрай, че мениджмънтът на рафинерията са способни да заместят веригите на доставки. Защото планирането на световните транспорти на суров нефт се прави за много, много месеци напред.

Сега в рамките на един месец те трябва да спрат да купуват руски петрол, да намерят отнякъде друг петрол, да намерят свободни кораби, и то не каквито и да е, а малки, за да могат да минат през Босфора. Под риск е поставено и самото производство на горива в България, което не означава, че на пазара ще има липса на бензин или на дизел, но просто ще стане още по-скъпо, защото ще трябва да се внася от рафинерии в Австрия, в Гърция, в Румъния", обясни експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg