Отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби нарушава основни човешки права. 

С такова становище излезе Върховният административен съд. Мнението на съдиите е по конституционно дело, с което се иска двете санкции да бъдат обявени за противоречащи на основния закон.

Роберто е сред хилядите шофьори, останали без книжка заради неплатена глоба от КАТ. В неговия случай – за 20 лева.

Пострадал при ПТП с кола - как да защитя правата си

„Нарушението, за което беше ми съставен фиш, мисля, че беше за лампичка, която е развалена, която не осветява номера на автомобила”, разказва Роберто Методиев.

БТА
БТА

На магистрала „Струма” бил спрян за рутинна проверка и полицаите му предложили да плати фиша онлайн, за да не се налага да му отнемат правото да продължи по пътя си.

„Проблемът беше, че е предоставена възможност за плащане, но когато се стига до плащане, не приема никакви карти , т.е. отхвърля картата”, спомня си той.  Така останал без книжка за 20 дни.

Нови правила за прехвърляне на автомобила

Заради подобни казуси, както и заради решението да се взимат книжки и свалят номера и на граничните пунктове, е заведено дело пред Конституционния съд. Инициатор е омбудсманът Диана Ковачева.

Пленумът на Върховния административен съд я подкрепа в становището си. Според него подобни санкции заради неплатени глоби погазват принципа на правовата държава.

„Не е приемливо и не е допустимо за неплатени глоби, което само по себе си не е нарушение или престъпление, да се предприемат принудителни административни мерки”, посочва омбудсманът Дияна Ковачева, цитирана от NOVA.

БТА
БТА

Оказва се, че има и много водачи, които са останали без книжки въпреки че са заплатили санкциите си. 

Колко струва да си запазим номера на автомобила

„Не се отразява плащането, което означава, че имате два избора – или да платите отново, или пък да носите със себе си, във всеки един момент, документа за платена глоба, което наистина смятам, че е неприемливо”, категорична е омбудсманът.

Конституционният съд ще заседава за разпоредбите на 23 март. И преди това обаче при обжалване на наложена принудителна административна мярка, съдът би отменил наказанието, смятат юристи.

„При едно съдебно производство би следвало да се констатира, дори и инцидентно, противоконституционност на дадения текст. Засягат се веднъж правото на придвижване на хората, втори път би могло да се засегне тяхното право на труд, така че - не е много трудно да се предположи какво ще бъде решението”, твърди юристът Емануил Йорданов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg